Velikonoční hry pro děti

Velikonoce děti milují a v různých zemích děti hrávají různé velikonoční hry. Nechala jsem se inspirovat těmito tradicemi, a zároveň jsem vymyslela vlastní velikonoční aktivity, které najdete v tomto článku.
 
Pokud byste si s dětmi chtěli počíst o velikonočních tradicích z různých zemí, ale i o těch našich, využijte Velikonoční zvyky v cizině a našich předků.
 
Spoustu velikonočních her můžete využít i venku, a užít si tak s dětmi jarního sluníčka v přírodě.
 
Nechce se Vám číst? Mrněte na video
 

Vejce v písku

Potřeby: mouka (sůl, písek), vejce, lžičky.
 
Na stůl či rovnou plochu nasypeme hromádku mouky (písku) a nahoru umístíme vajíčko špičkou vzhůru - bude to vypadat jako vajíčko na kopečku. Děti dostanou lžičky a postupně každý odebere lžičku mouky. Ale pozor, nesmí se při odebrání vajíčko skutálet dolů. Komu vajíčko při odebírání, nebo následně po odebrání spadne, prohrál.
 
 

Házení vajíčka

Potřeby: umělé vajíčko (míček).
 
Vytvoříme dvojice, ty si stoupnou cca 3 kroky od sebe a každé dvojici dáme vajíčko. Na povel si všechny dvojice hodí mezi sebou vajíčko, pokud jim spadne, vypadávají ze hry. Pokud nespadne, udělá každý z dvojice krok dozadu (tím vznikne větší mezera) a opět si vejce hodí. Ta dvojice, které spadne na zem, vypadává a ostatní dělají opět krok vzad. Dvojice, která vydrží nejdéle (= bude mít mezi sebou největší mezeru), vyhrává.
Tip. můžete využít i normální vajíčko, ovšem je třeba počítat s tím, že se rozbije a děti mohou být špinavé (popř. využijte vařených vajec).
 

Foukání vajíčka

Potřeby: Vyfouklé vajíčka (brčka).
 
Tato hra se hraje na rovném povrchu na zemi. Děti si mohou své vajíčka nejdříve nazdobit, aby je následně při hře dobře poznaly. Každému dítěti dáme vajíčko (a brčko). Poté určíme start a cíl a děti budou mít za úkol pomocí foukání (do brček), dostat vajíčko do cíle. Kdo bude nejrychlejší, vyhrál. Vypadá to možná snadně, ale tím, že je vajíčko nepravidelné, není to tak jednoduché, jak se zdá.
Tip. Pokud máme hodně dětí, můžeme vytvořit týmy a děti si budou předávat brčka jako štafetu.
 

Kutálení vajíčka

Potřeby: Plastové vajíčko (míček, vařené vajíčko, teoreticky i čerstvé), vařečku (klacík, smeták,…), potřeby na překážkovou dráhu.
 
Tato velikonoční hra s vajíčkem je hodně podobná té předchozí. Děti mají za úkol pomocí vařečky dostat vejce ze stratu do cíle. Můžete vytvořit i jednoduchou překážkovou dráhu - slalom, vajíčko musí projít bránou. Kdo je nejrychlejší, vyhrál.
Tip. Pokud máme hodně dětí, můžeme vytvořit týmy a děti si budou předávat brčka jako štafetu.
 
Mrkněte na naše PDF materiály, které se Vám k Velikonocům budou také hodit:
Velikonoční kvíz pro děti  Velikonoční kvíz pro děti - skvělá velikonoční aktivita pro rodinu Velikonoční stezka s úkoly, které pro děti připravili 4 velikonoční zvířátka

Předávání pomlázky

Potřeby: pomlázka.
 
Děti rozdělíme na dva zástupy. První člen dostane pomlázku a předá ji tomu vedle, a tak to jde dál, dokud se pomlázka nedostane k poslednímu členovi týmu. Vyhrává ta skupina, která je rychlejší.
Způsoby předávání
- Pouze levou rukou
- Se zavázanýma očima
- Za zády
- Rozkročit se a mezi nohama
- Stoupnout si dva kroky od sebe a házet si ho
- Dostanu pomlázku, udělám 3 dřepy a pošlu dál
 

Chodí Pešek s pomlázkou

Potřeby: pomlázka
 
Klasická hra chodí Pešek okolo: děti si stoupnou do kruhu, zavřou oči, vybereme jednoho dobrovolníka a ten se stává peškem. Chodí okolo a děti mu k tomu zpívají písničku: "Chodí Pešek okolo, nekoukej se na něho, kdo se na něj koukne, toho Pešek bouchne ať je to ten nebo ten, praštíme ho koštětem." Během toho musí Pešek někoho z kruhu "bouchnout", ten vyběhne a snaží se Peška chytit. Pešek utíká kolem kruhu a jeho úkolem je dostat se na volné místo, které zbylo po tom, koho bouchl. Když to stihne Peškem se stává ten, koho bouchl, když ho bouchnutý stihne chytit, zůstává Peškem. Následně se hra opět celá opakuje.
 
Verze s pomlázkou: Děti si stoupnou a roztáhnou nohy od sebe, děti Peškovi zpívají nějakou velikonoční koledu a Pešek nebouchá, ale položí někomu pomlázku na zem mezi nohy. Dotyčný pomlázku vezme a utíká za Peškem, kterého se snaží pomlázkou "bouchnout" po zadku.
 

Vajíčko na lžíci

Potřeby: lžička, vajíčko, potřeby pro slalom.
Uděláme dvě řady dětí a vytvoříme dva slalomy. Každé skupině dáme vajíčko se lžící, první si připraví vajíčko na lžíci a na povel vyrazí. Zdolá slalom a předá vejce dalšímu členovi týmu. Ve chvíli, kdy vajíčko spadne, tak si ho dítě vezme, ale než začne opět zdolávat slalom, musí říct říkanku Hody, hody doprovody. Která skupina je rychlejší, vyhrává.
 
 

Zajíček uprostřed

Potřeby: plyšový králík, označení hranic pole (provaz, kloboučky).
 
Děti rozdělíme do 2 skupin se stejným počtem dětí. Prostor rozdělíme na 3 části a do prostřední části doprostřed umístíme králíka. Skupiny se pak umístí za jednotlivé čáry na krajích.
Ve skupině se děti rozpočítají a každému se přidělí číslo (10členná skupinka bude mít čísla 1 - 10). Vedoucí stojící uprostřed řekne jedno číslo a z každé skupinky vyběhne jedno dítě s tímto číslem. Běží směrem ke králíkovi, snaží se ho vzít a s ním se vrátit zpátky na svoji část (= do domečku), ale jeho soupeř ho může do té doby ještě chytit a získat bod pro sebe.
 
Pro lepší představu:
Varianta 1 - hráč skupiny 1 doběhne ke králíkovi, vezme ho jako první a doběhne s ním zpět na svoji stranu = bod získává skupina 1.
Varianta 2 - hráč skupiny 1 doběhne ke králíkovi, vezme ho jako první a vrací se na svoji stranu, ale hráč ze skupinky 2 ho ještě doběhne a chytí ho před jeho domečkem = bod získává skupina 2.
 

Zajíček chytá vajíčko

Obdoba hry Paleček a obr
Potřeby: Vajíčko plastové a plyšový zajíc.
Děti si stoupnou do kruhu obličejem dovnitř. Jednomu z dětí dáme vajíčko a o pár dětí dál, dáme někomu králíka. Děti si předávají vajíčko a králíka postupně co nejrychleji mezi sebou a snaží se, aby králík nechytil vajíčko. Když ho chytí, vyhrává a začíná se znovu.
 
 

Hledání vajíček

Potřeby: vajíčka s písmenky.
 
Děti rozdělíme do týmů. V prostoru schováme vajíčka s písmenky a děti na povel začnou tato vajíčka hledat. Ve chvíli, kdy děti už mají několik vajíček, mohou začíst skládat z písmenek slova. Předem si určíme, jaká slova to mohou být - např. podstatná jména v 1. pádě. Cílem týmu není najít co nejvíce vajíček, ale složit co nejvíce slov. Když děti najdou všechna vajíčka, mohou zkusit skupinky spolu vajíčka vyměňovat tak, aby mohla poskládat více slov.
K tomuto účelu můžete využít naše kartičky velikonočních vajíček.
Hledání pokladu pomocí velikonoční šifrovacích vajíček
 
 
Mrkněte na naše další velikonoční materiály:
 
Šifrovaná velikonoční vajíčka využijete při hledání velikonočního pokladu  Velikonoční stezka, která ověří znalosti dětí o velikonočních zvycích a tradicích  Stezka vhodná pro prvňáčky, kdy hledají ve velikonočních vajíčkách schovaná písmenka