Jak aktivně i kreativně trávit čas dětmi

Dnešní článek je prvním rozhovorem, ptáte se proč? Ráda bych tento blog oživila a dala možnost dalším zajímavým lidem se Vám představit a podpořit je a zároveň pro Vás získat inspiraci, protože té, jak známo, není nikdy dost.

Mým prvním hostem je Lenka Kalinová, se kterou jsem se seznámila díky kurzu na Pinterest. 

Od té doby jí sleduji a její nápady na aktivity s dětmi mi přijdou skvělé.

 

Mohla by ses nám, Leni, představit?

"Katko, nejprve ti chci poděkovat za pozvání do rozhovoru. A kdo jsem? Jsem máma dvou holčiček a hlavně díky nim vznikl můj projekt Aktivně i kreativně s dětmi. Původně jsem vymýšlela aktivity jen pro ně, často jsem inspirovala i moje kamarádky. Pak jsem založila FB skupinu, kam se postupně přidávaly další maminky a tvořily podle mých návodů."

Lenčiny aktivity nejsou jen pro holky, jak by se mohlo na první pohled zdát. I moje 3 kluky tyto aktivity moc baví.

Kde bereš inspiraci pro své aktivity?

"Nechávám se inspirovat hlavně aktuálním ročním obdobím a podle toho, co nám příroda aktuálně nabízí. Mám moc ráda aktivity s přírodninami, kdy nic nemusíme složitě nakupovat a máme to hned po ruce. V zimě jsou to spíše domácí tvořivé aktivity, v létě zase více času trávíme venku v přírodě. Už podle názvu projektu se snažím kombinovat kreativní a pohybové aktivity. Často připravuji nějakou pohybovou aktivitu jako motivační hru, která poté inspiruje a motivuje děti k následné tvořivé zábavě. 

Pro další nápady se inspiruji hlavně na Pinterestu, a pak si aktivity upravuji podle nás."

Kombinaci aktivit pohybových a výtvarných mám i já ráda, protože s mými akčními kluky to snad jinak ani nejde :-D. Tvůj profil na Pinterstu je těmito aktivitami nadupaný, vřele doporučuji ho sledovat - Aktivně i kreativně s dětmi - zábavné aktivity pro děti.

        

Byla jsi někdy na táboře? Jak na něj vzpomínáš?

"To je moc hezká otázka a ráda si zavzpomínám. Jako malá jsem jezdila na tábor každý rok od první do deváté třídy. Byl to hasičský tábor, protože rodiče jsou u dobrovolných hasičů. Mám jen dobré vzpomínky na táborové hry - bobříka odvahy v noci, večerní diskotéky a první ploužáky, různé stopovačky v lese, opékání buřtů na ohni. Každé ráno nás budila písnička od Svěráka a Uhlíře „Barbora píše z tábora“. Nedávno jsem potkala „kamarádku“ z oddílu a i po těch letech jsme se poznaly. Musím najít fotky a dál zavzpomínat."

 

Kdybys měla menší skupinku dětí, kterou bys měla zabavit a po ruce bys neměla žádné extra vybavení – co bys s nimi hrála za hry?

"Vymyslet se toho dá spousta i bez pomůcek a vybavení. Navíc, když si děti musí vymyslet zábavu samy, tak je to vždy k jejich rozvoji a kreativnímu myšlení k dobru. Často z toho vzniknou nejlepší hry, ke kterým se chtějí opakovaně vracet.

Oblíbenou venkovní aktivitou je hra na schovávanou, na slepou bábu, čáp ztratil čepičku, honěná, cukr káva limonáda. Děti hodně baví i různé překážkové dráhy, kdy využíváme stromy, kameny, pařezy nebo si z přírodnin postavíme bosochodník."

Toto jsou krásné tipy na klasické hry našeho dětství, díky za ně. A bosochodník určitě vyzkoušíme, a také se mi líbí i tvá kostka plná aktivit.

    

Jaká hra tě na táboře nejvíc bavila?

"Vždy jsme měli celotáborovou hru, která probíhala po celou dobu tábora a jednotlivé oddíly soutěžily proti sobě. Na každý den byl nějaký úkol nebo hra. Úkoly byly rozmanité. Od nějakých výkonnostních disciplín, přes ty kreativní až po sbírání borůvek. Ale nejvíce mi vždycky bavily stopovačky s úkoly v lese."

Stopovačky ráda využívám i teď pro děti - pro inspiraci, jak ji připravit mrkněte na naše video:

 

Vzpomeneš si na nějakou celotáborovku, která tě nejvíce bavila?

"Vzpomínám si na klasická témata jako pravěk, indiáni, večerníčky a jiné pohádky, cesta kolem světa. A pak mě moc bavil tábor, kde jsme si v létě užili důležité svátky v roce - barvili jsme vajíčka, chystali bramborový salát a zdobili stromeček, oslavili nový rok."

Ano, Vánoce v létě i u nás měly velký úspěch. My tedy měli pirátský tábor a navštěvovali různé ostrovy a poslední večer jsme dopluli na Vánoční ostrov a oslavili tak v létě Vánoce, byla to pecka a moc ráda na to vzpomínám.

 

Jaké jsou tvé oblíbené pomůcky, které s dětmi často využíváte?

"Jak jsem už zmínila, tak ráda tvořím z přírodních materiálů a jednoduše dostupných pomůcek, třeba i ze zbytkového materiálu – kartony, vlna, látky. Z tvořivých pomůcek, po kterých často sáhneme, to jsou vodovky nebo prstové barvy, lepenka, různé druhy a struktury papíru."

        

 

Zapojuješ do svých aktivit nějaké technologie, aplikace apod.? Pokud ano, jak? 

"Technologie do aktivit příliš nezapojuji. Při domácích aktivitách si pouštíme oblíbené písničky, tancujeme a zpíváme, máme tužku od Albi. Venku se snažíme užívat si hlavně přírody. Při rodinných výletech používáme GPS, když hledáme nějaké poklady v rámci geocachingu."

Ano, jednu dobu byl geocasching hodně populární, párkrát jsme ho v oddíle zkoušeli. Jsem ráda, že to ještě funguje. Asi se taky brzy vypravíme něco vypátrat.

 

Moc děkuji za rozhovor a tvé tipy! Budu se těšit na další tvé nápady.