Morseovka na každý táborový den

Morseovka je moje velká láska! Už jako dítě jsem ji na táboře milovala, a tak nějak mi to zůstalo až do dnes. Bez morseovky si tábor nedokážu představit.

Pokud hledáte základní a zajímavé informace o morseovce, doporučuji tento odkaz:

http://morseovaabeceda.cz/

 

Zde si můžete přehlednou morseovku v PDF stáhnout.

 

V tomto článku jsem sepsala pár tipů, které jsme dělali v pozadí tábora (nezasahuje do celotáborové hry), jako takové zpestření pro děti v odpoledním klidu, nebo když měli chvilku mezi programem.

Většinou ke konci tábora jsme měli nějakou tu bojovku, kde se znalost morseovky hodila a ti, co aktivity pravidelně dělali, tak měli velkou výhodu.

 

Slovní fotbal / Psaní příběhu

Dětem někam vyvěsíme papír a napíšeme na něj první slovo v morseovce. Děti pak postupně během jednoho dne tábora chodí a připisují slova.

Buď můžeme hrát slovní fotbal – takže každé další slovo musí začínat na to poslední. Ideálně by se neměla slova opakovat (děti by měly mít přehled, která slova přibyla) a nebo můžeme takto psát příběh (tady bych počet slov nechala libovolný).

Příběh si pak při večerním táboráku můžeme přečíst.

Děti mohou ke slovům připisovat své jméno nebo značku, abychom věděli, kdo slova doplňoval a případně je pak mohli odměnit.

 

 

Úkoly

Ráno vyvěsíme cedulku se zašifrovaným úkolem. Děti během dne musí rozluštit úkol a splnit ho.

Pokud je možnost, splněné úkoly zapisujte a na konci tábora můžete vyhlásit Morseové mistry.

Tady máte pár nápadů na úkoly:

Zajdi kuchařkám říct vtip.

Natrhej kytičku a dones ji hlavnímu vedoucímu.

Napiš pěkný vzkaz zdravotnici/zdravotníkovi.

Celou večeři musíš mlčet.

Slož lodičku z papíru a zanes ji vedoucí....

Slož básničku o kytce a zanes ji vedoucí….

Zazpívej písničku vedoucímu…..

 

Text

Další varianta hry s morseovkou, která se hodí pro větší tábory. Vyvěste cedulku s citátem, moudrem nebo vtipem a pod ní umístěte krabici. Děti na papírek vyluští větu, podepíšou ho, a poté hodí do krabice. Vedoucí večer papírky zkontroluje a napíše si, kdo měl celou větu správně a na konci tábora můžete nejlepší luštitele odměnit.

Tady máte pár nápadů:

Pes je nejlepší přítel člověka.

Kdo si hraje, nezlobí.

Věrný přítel je víc než kopa zlata.

Dodržovat pitný režim je důležité.

Komu se nelení, tomu se zelení.

Slova jsou mocná zbraň.

Všechno je jednou poprvé.

 

Tip. Chceme tyto hry udělat zajímavější? Můžeme texty schovat někam do táborového prostředí. Děti tedy budou mít za úkol první text najít, a pak teprve luštit.

 

Tip. Pokud si chcete texty nachystat předem a nejste nadšenci do morseovky jako já, můžete použít tento překladač http://morseovka.czweb.org/preklad.htm – přeloží jakýkoli text do morseovky a pak už jen stačí vytisknout.

 

A pokud se Vám nápad na hry v pozadí tábora líbí, mrkněte na naše další aktivity s Morseovou abecedou:

Procvičujeme morseovku s dětmi na táboře   Křížovky pro děti s Morseovkou, šifry pro děti Morseovka stezka, díky které procvičíte s dětmi velmi oblíbenou táborovou šifru

 

 

Vytváříme různé tematické celky na procvičování Morseovky všechny najdete v naší kategorii Morseovka a šifry.

 

  PDF materiál vhodný na indiánský tábor, díky které mu si děti procvičí Morseovku Vánoční procvičování Morseovy abecedy bude s tímto materiálem super adventní zábava pro děti PDF materiál vhodný na procvičení Morseovy abecedy s pirátskou tématikou