Hallowenské tvoření

Koncem října a začátkem listopadu nás čekají zajímavé svátky. Někteří z Vás nedají dopustit na náš tradiční svátek Památku zesnulých, zatímco jiní se nebrání ani Halloweenu či keltskému svátku zvanému Samhain.

V tomto článku najdete Halloweenské tvoření strašidýlek a pár tipů na tvorbu lampiček, kterou můžete využít při i při našem tradičním svátku Dušiček.

 

A jaké datum těmto svátky připadnou?

Zatím co Americký svátek Halloween je 31.10., naše Památka zesnulých neboli Dušičky připadají na 2.11. Keltský svátek Samhain je předchůdcem  těmto dvěma svátkům a připadá na noc mezi 31.10. a 1.11.

 

Než se pustíme do tvoření můžeme si s dětmi dát malou strašidelnou rozcvičku - zkuste si zahrát na ducha a dělat "bububu", létat jako netopýr, chodit jako mumie a výt jako vlkodlak. A nebo využijte naše kartičky s rozcvičkou s kostlivcem Edou a pořádně se protáhnete.

 

A teď už hurá na tvoření s dětmi.

 

Duch 1

Potřeby: kousek bílé látky (plenky), provázek, nůžky, izolepa, fix.
 
Vystřihneme si čtverec látky - do středu dáme zbytky látky, stáhneme provázkem, aby vznikla hlava, a základ ducha je hotový. Stačí už jen přimalovat obličej, a pokud chceme ducha pověsit pomocí izolepy, tak mu provázek přilepíme na zadní část hlavy.
 

Pro rychlejší děti, které budou mít už hotovo můžete připravit naše strašidelné úkolové kartičky, kterými se krásně vyhrají.
 

Duch 2

Potřeby: tvrdý papír A4, tekuté lepidlo, vata (vatové tampónky na odličování), černý papír, nůžky, tužka.
 
Na bílý papír nakreslíme obrys ducha. Pomocí lepidla, po celé ploše nalepíme kousky vaty (natrhané kousky tampónků). Než nám lepidlo zaschne, vyrobíme si z černého papíru pusu a oči. Poté je na ducha nalepíme a celého podle obrysu vystřihneme.
 
 
Pokud děti mají rádi duchy určitě je nadchnete naší strašidelnou stezkou, kde duch Hugo provází děti jeho strašidelným hradem a na každé kartě mají děti mimo jiné i za úkol ho najít, protože se jim schoval.
 

Upír

Potřeby: rulička od toaletního papíru, barevný papír, nůžky, lepidlo, tužka.
 
Ruličku olepíme barevným papírem (můžeme i natřít černou temperou). Poté si z papíru vystřihneme křídla, které nalepíme na zadní stranu ruličky (kde je spoj papíru), z barevného papíru vystřihneme obličej a nalepíme ho. Pokud chceme upíra pověsit, nalepíme kousek provázku pomocí izolepy na vnitřní stranu ruličky.
 
 

Mumie

Potřeby: 2 ruličky od toaletního papíru, bílý provázek (vlna), lepidlo, nůžky, černý papír, tužka.
 
Jednu ruličku omotáme bílým provázkem – vznikne tělo mumie. Z druhé ruličky vystřihneme ruce, a také je omotáme provázkem. Z černého papíru vystřihneme oči a pusu. Vše nalepíme k tělu.
Ruce budou lépe držet, když je přilepíte tavnou pistolí.
 
 
Láká Vás děti zamotat do toaletního papíru jako mumii, ale nevíte, co pak dělat s tím velkým množstvím toaletního papíru, co zbyde?
Co takhle z něj vyrobit dýni?!  Jak na to, najdete v tomto videu:
 
 
A když se pustíte do tvoření dýně - využijte zpestření i naši stezku Dýně.
 
 

Pavučina s pavoukem z kaštanu / ruličky

 

Potřeby: provázek, barvy, karton (papírový talířek), rulička, chlupatý drátek, barevný papír, nůžky, lepidlo, izolepa, nalepovací oči, kaštan.

Začneme pavoukem - můžeme si ho vyrobit 2 způsoby:

1) kaštan - do kaštanu uděláme 8 dírek a do nich nacpeme kousky drátku jako nožičky. Pak stačí nalepit oči a vyškrábat pusu.

2) rulička - ruličku rozpůlíme (z jedné ruličky lze vyrobit 2 pavouky) a polepíme černým papírem. 4 delší drátky nalepíme doprostřed těla izolepou, aby nám vzniklo osm nohou, a pak stačí dodělat oči.

      

 

Síť vyrábíme pomocí provázku a nějakého tvrzeného papíru - krabicový papír, papírový talíř. Aby pavučina vynikla, můžeme provázek nebo papír, natřít temperou.

Na kraje papíru vystříháme trojúhelníkové výřezy, a pak stačí provázek různě omotávat, aby vznikla síť, konce provázku připevníme izolepou.

 

 

Pak stačí do sítě trochu zamotat nožičky pavouka, připevnit provázek na pověšení a máme hotovo.

 

   

Pokud někdo s dětí bude rychlejší a budete je potřebovat ho zabavit využijte naše pracovní listy máme je na téma Halloween i Dušičky.
 
 

Svícínky - mumie, dýně, strom

 
Potřeby: menší zavařovačky, krepák, obvaz, štětec, tekuté lepidlo (herkules), tempera, černý papír.
 
Dýně - Na sklenici přilepíme kousky oranžového krepáku, poté ještě jednou přetřeme lepidlem a vyrovnáme nedokonalosti. Necháme trochu zaschnout, mezitím si vystřihneme oči, pusu a nos z černého papíru, přilepíme na sklenici a máme hotovou strašidelnou dýni.
 
Mumie - Sklenici celou natřeme tekutým lepidlem, omotáme obvazem a necháme trochu zaschnout. Mezitím si vystřihneme z černého papíru oči a pusu, nalepíme na sklenici a mumie je hotová.
 
Strom - Na sklenici nalepíme na horní část malé kousky červeného, žlutého, zeleného a oranžového krepáku a vytvoříme korunu stromu. Na spodní část sklenice nalepíme menší kousky barevného krepáku, které budou znázorňovat spadané listí. Vše pak ještě jednou přetřeme lepidlem (uhladíme). Po zaschnutí dokreslíme temperou kmen stromu a větve, necháme zaschnout a máme podzimní strom hotový.
 
 
 
OMALOVÁNKY NA TÉMA HALLOWEEN A DUŠIČKY ZDARMA STÁHNĚTE ZDE.
 
Chcete si více užít tyto svátky? Mrkněte na naše materiály:
 

Strašidelná stezka

strašidelná stezka
 

Dýňová stezka

 
 
 

Pracovní listy Halloween

 
praocovní listy Halloween
 
 

Pracovní listy Dušičky