Jarní aktivity pro děti

Jaro, období, kdy se příroda probouzí a sluníčko láká ven. Zároveň však jsou některé dny chladnější a ven by ani psa nevyhnal, jaká je tam plískanice.

A proto na začátku článku najdete aktivity určené na ven a na konci si něco jarního vyrobíme i doma.

 

Jaké jarní aktivity pro děti níže najdete?

  • Ozdobte si stín
  • Upleťte si věneček
  • Jarní květiny - šifra
  • Malování květinami
  • Bingo jarní květiny - karty ZDARMA 
  • Zkoumání jarních květin
  • Výroba rozkvetlé louky
  • Výroba včelky
  • Kamínky - Cyklus slunéčka sedmitečného / berušky
  • Zahrajme si na včeličky
  • Výroba ptáčete a jeho krmení

 

Máte raději videa? Tipy se článku najdete i v tomto videu:

 

Ozdobte si stín

Tato velmi jednoduchá aktivita se dá využít nejen na jaře. Zdobit stín si děti mohou různými přírodninami. Ideální je, pokud děti vytvoří dvojice a jeden stojí jako stín a druhý zdobí. Poté si role vymění.

Aktivita pro děti, kterou využijete při slunečném dnu - ozdobte si s dětmi svůj vlastní stín

 

Upleťte si věneček

K pletení věnečku nemusíte použít jen pampelišky, ale můžete využít třeba i sedmikrásky nebo jakoukoli květinu s trochu delším stonkem.

Uplést si věneček jde i ze sedmikrásek, je to super jarní aktivita pro děti.

 

Jarní květiny - šifry

Tuto aktivitu možná děláte hlavně na podzim, ale dá se využít i na jaře. Děti si díky šifře mohou zopakovat názvy jarních květin.

K tvoření šifer budete potřebovat dostupné jarní květiny, přírodniny a případně kartičky s písmeny, nebo papír a tužku. 

Jak šifru luštit? Z každého předmětu použijeme pouze první písmeno, pokud nemáme žádný předmět začínající na dané písmeno, použijeme kartičku, nebo písmeno napíšeme na papír.

Tip. Pokud budete šifry tvořit venku, děti mohou písmena psát i křídou na chodník.

K poznávání jarních květin a hraní s písmenky můžete využít i naši Sadu kartiček jarní květiny.

Příklad šifry na obrázku: HAF (hluchavka, fialka), SOPKA (smetánka, popenec), JAS (jetel, sedmikráska)

Ve videu se můžete podívat na podrobný návod s podzimními přírodninami.

 

 

Malování květinami

Víte, že se dá malovat i květinami? A každá má trochu jinou barvu. Ideální jsou květy pampelišek jakožto žlutá barva, dále třeba tráva jakožto zelená barva. A hádejte, jakou květinu děti použijí na fialovou? Jasně, že fialku :). 

Děti mohou z květin i skládat různé obrázky nebo mandaly. 

Malování pampeliškou je skvělou jarní zábavu pro děti.  Děti mohou z jarních květin vytvářet obrázky nebo mandeli.

 

Bingo - Jarní květiny

Stáhněte si květinové bingo - PDF ZDARMA bingo jarní květiny a vyrazte s dětmi na průzkum okolí. Když najdete květinu na kartě, tak ji škrtněte, a pokud najdete všechny, vyhráli jste. Pokud všechny nenajdete, nevadí, zkuste to za týden znovu a třeba budete mít víc štěstí.

Další karty ke hře Bingo jarní květiny můžete objednat.

jarní aktivita pro děti na téma jarní květiny - hra bingo

 

Zkoumání jarních květin

Pokud chcete s dětmi zkoumat jarní květiny více dopodrobna dle věku dětí, zkuste některou z následujících aktivit:

Obtahovaní listů a květů - menší děti mohou listy a květy jarních květin obtahovat, a tím se s nimi lépe seznámit. Pro malé děti máme i Pracovní listy jarní květiny, kde se děti na každém listě seznámí s jednou jarní květinou.

Dokreslování polovin listů - ustřihneme půlku listu a děti mají za úkol domalovat pastelkou tu druhou.

Kreslení listů a květů - děti budou mít za úkol namalovat podle předlohy květy a listy jarních květin, vhodné pro starší školáky.

Jarní aktivita na poznávání jarních květin určena pro nejmenší - jedná se o obkreslování  Jarní aktivity pro děti, která je seznámí s jarními květinami - dokreslování polovin listů  Jarní aktivita pro děti školáky, překreslování květů a listů dle reálných květin

 

Pro venkovní jarní aktivity můžete využít i našich stezek, k jarnímu období se hodí tyto:

Stezka jarní květiny pro menší děti Stezka jarní květiny pro větší děti Jarní stezka kterou využijete s dětmi na jarní procházce

 

A teď už se dáme na to tvoření doma:

 

Rozkvetlá louka

Potřeby: tvrdý papír, tempery, štětec, tekuté lepidlo, kapesníky.

Na papír prvně děti namalují trávu, po zaschnutí na ni nalepí natrhané zmuchlané papírové kapesníky, a následně do kapesníků vpíjí barvy.

 Postup jak vytvořit s dětmi jarní louku, ideální jarní aktivity  Postup jak vytvořit s dětmi jarní louku, ideální jarní aktivity 

Pro děti rychlíky můžete připravit hry s naší Sady her jarní květiny, která obsahuje např. pexeso, kvarteto, postřehovku, tripexeso, Já mám, kdo má?

 

Výroba včelky

Potřeby: rulička, barevný papír, nůžky, lepidlo (tavná pistole).

Děti si oblepí ruličku žlutým papírem, následně na ni přilepí černé proužky. Ze žlutého papíru udělají kuličku, kterou vloží do ruličky, a tak jim vznikne hlava včely (starý papír mohou obalit žlutým papírem). Křídla včelce vytvoří pomocí skládání harmoniky z bílého papíru a žihadlo vyrobí z černého papíru, který smotají do špičky. Na přilepení žihadla a křídel můžete využít tekutého lepidla, nebo tavné pistole.

Ukázka jak může vpadat včelka z ruličky od toaletního papíru s papírovými křídly, super jarní aktivita pro děti.

Kamínky - Cyklus slunéčka sedmitečného / berušky

Potřeby: kamínky, barvy na kamínky nebo tempery, štětec.

Tato výtvarná činnost je už pro větší děti. Připravte dětem obrázky jednotlivých vývojových fází berušky - vajíčky, larvu, kuklu a slunéčka.

Děti pak pomocí barviček se budou snažit vytvořit z kamínků jednotlivé fáze. Při malování si všimnou určitě více detailů a buďte připraveni na jejich zvídavé otázky. Navíc tím, že si jednotlivé fáze vyrobí, tak si je určitě i snáze zapamatují.

 malovani-kaminku-cyklus-berusky-taborovky

 

Na závěr tu máme dvě aktivity, které najdete i v naší Bojovce jaro.

 Bojovka jaro vhodná aktivita pro děti jak na ven tak dovnitř

Zahrajte si na včeličky

Připravte si květiny a úl z papíru, dále si připravte papírová kolečka, ideálně ze žlutého papíru, průměr cca 3 cm. Doprostřed místnosti dáme úl a kousek dál od něj položíme květiny - do jejich středů naskládáme papírky. Dětem rozdáme brčka. Děti doběhnou ke květině, nasají pomocí brčka papírek, zadrží dech a doběhnou tak až k úlu. Pokud jim papírek při cestě spadne, znova ho nasají a pokračují. Takovýmto způsobem děti musí přenést všechny papírky (pyl) do úlu, a pomoci tak včelkám.

Výroba ptáčete a jeho krmení

Vyrobte si ptáče z ruličky – buď sami předem, anebo s dětmi. Na ruličku nalepíme nahoru dva žluté trojúhelníky (zobák), přilepíme křidélka a ocas z papíru a dokreslíme detaily – oči, nohy, apod. Děti si potom z plastelíny vyrobí žížalku a pomocí pinzety přesunou žížalku do zobáku ptáčete. Nebo si nastříhejte chlupaté drátky, které budou představovat chlupaté housenky.

 Ptáček vyrobený z ruličky od toaletního papíru, super jarní aktivita pro děti - ptáček lze dále i krmit žížalkami   Jarní aktivita s plastelínou pro děti - krmení ptáčete

Jestli chcete "nasát" ještě více jarní inspirace, mrkněte na video:

 

A na doma, či na jarní procházku, určitě využijete naše úkolové kartičky, můžete z nich vytvořit dětem třeba i šipkovanou.

Kartičky s jarními úkoly pro děti

Mrkněte i na další jarní materiály:

Hry jarní květiny sada obsahuje - černý Petr, pexesa, stínové dominu, kvarteto, puzzle, postřehovku, tripexeso

 

Pracovní listy jarní květiny, každý pracovní list je věnovaný jedné jarní květině a tak se děti díky těmto listům naučí poznávat ne jen základní květiny které najdeme v jarní přírodě