Kvízové hry

Kvízy děti baví! Obzvláště pak ty, co zahlédnou v televizi jako je např. AZ kvíz či Riskuj!

Nedávno jsme si v mé FB skupině - Tipy pro mimoškolní a táborovou činnost udělali kvízový víkend, a protože měl úspěch, rozhodla jsem se udělat i přehledný článek.

 

Tipy, jak tvořím kvízy:

  • Nejjednodušší je tvořit kvíz na téma, které je Vám blízké - proto u mě na e-shopu nenajdete žádný zeměpisný a dějepisný kvíz ????.
  • Pište si k otázkám i odpovědi. Možná se Vám to zdá zbytečné, ale v zápalu hry si nebudete moci vzpomenout na odpověď a zbytečně se hra protáhne. Ale pokud si kvíz uložíte, můžete ho použít zase za pár let znovu a některé odpovědi byste si už nemuseli vybavit.
  • Já beru kvíz jako zábavnou formu vzdělání, proto se snažím vždy mezi otázky zařadit nějaké, na které si myslím, že děti neznají odpověď. A proč? To je prosté - aby se něco nového dozvěděly.
  • Pokud tvoříte kvíz pro smíšený kolektiv, je super zařadit i lehké otázky, aby i ti nejmladší členové měli šanci odpověď (upozorněte na to ty starší, ať případně dají prckům prostor).
  • Nejjednodušší mi přijde kvíz na způsob hry Riskuj!. Vymyslíte 5 tematických okruhů a na každý okruh 5 otázek. Seřadíte je podle obtížnosti, vytvoříte tabulku a kvíz je hotový. Podívat se, jak vypadá tabulka, můžete například zde na produktových fotkách https://www.taborovky.cz/kviz-priroda/

Na konci článku najdete odkaz pro stažení otázek ZDARMA.

 

Pohybové kvízové hry:

PONY EXPRESS

Potřeby: papír s otázkami, tužku, něco na vytyčení polí (provaz, švihadlo).
 
Tato hra byla na táborech velmi oblíbená, dá se hrát jak ve větší místnosti, tak i venku.
 
K táborové tématice se skvělé hodí i tento všeobecný kvíz s několika táborovými otázkami
 
Děti si rozdělíme na skupinky. Každé skupince přidělíme vedoucího a ten bude mít vytištěné otázky a tužku na zaznamenávání správné odpovědi. Pole si rozdělíme na 2 části. V 1. části se budou pohybovat dva hráči. Jeden bude kůň, který klekne na všechny čtyři a druhý bude jezdec, který si sedne na koně. Kůň jezdce dopraví k druhé části, kde sesedne a pokračuje sám až k vedoucímu.
 
 
 
Úkolem skupinky je za určitý časový úsek odpovědět na co nejvíc otázek. (Čas předem neurčuji - ve chvíli kdy dochází otázky, zkrátka ukončím hru.) Ze skupinky se vydají vždy dva - kůň a jezdec - pak jezdec sesedne a k vedoucímu jde sám. Vedoucí mu položí otázku a jezdec odpoví.
  • Pokud odpoví správně, vrátí se ke koni, nasedne a vrací se ke skupině a vyráží další dva. 
  • Pokud však správnou odpověď nezná, běží se poradit s koněm, kůň mu poradí a jezdec se vrací zpátky k vedoucímu, a pokud je odpověď správná, vrací se ke koni, dojede ke skupině a vyráží další dva. 
  • Pokud však správnou odpověď neví ani kůň, tak jezdec nasedne na koně, jedou za skupinkou, a tam se se všemi poradí, a potom spolu zase jedou k vedoucímu. Pokud ani tato odpověď není správná, tak vedoucí si u otázky udělá křížek a nepočítá se.
Děti mají v jakémkoli okamžiku možnost říct - nevím a této otázky se vzdát a vyslat další dvojici.
Po určitém intervalu, nebo dokud se nějaká skupinka nedostane k poslední otázce, se hra ukončí a spočítají se správné odpovědi.
Vyhrává ta skupinka, která má nejvíc správných odpovědí.
 

KVÍZOVÁ OPIČÍ DRÁHA

Potřeby: papír s otázkami, předměty na opičí dráhu.
 
Tato hra je alternativou ponyexpresu.
A určitě si zamilují i ti nejmenší děti, pro ně mám tento kvíz se zvířátky
 
Vytvořte opičí dráhu, děti si stoupnou na začátek a odstartujeme hru.
  • První dítě proběhne opičí dráhou, vedoucí mu řekne otázku, když ji dítě zná, proběhne opičí dráhou zpět a předá štafetu dalšímu. 
  • Pokud odpověď nezná, proběhne zpět opičí dráhou, zeptá se skupinky, ta mu poradí, vrátí se přes opičí dráhu opět k vedoucímu a odpoví. Poté se vrátí zpět a předá štafetu (i v případě že je odpověď špatně - vedoucí si pouze zaznačí u odpovědi křížek, a potom dětem správnou odpověď řekne).
Můžou hrát i dva týmy proti sobě. Týmy budou soupeřit o to, kdo v určitém časovém úseku odpoví na více otázek správně.
Tato hra bude bavit i ty nejmenší děti, pro ně máme připraven kvíz pyramida zvířata (malé děti).

 

Dáreček

Potřeby: krabička, mobil (minutky), papír s otázkami.
 
Tuto hru znáte z pořadu Máme rádi Česko.
 
Vedoucí / učitel si připraví krabici, do ní nastaví minutku nebo mobil tak, aby za nějakou dobu zazvonil (cca 2 minuty). Děti sedí v kruhu a vedoucí / učitel dá krabičku jednomu z nich. Kdo má krabičku odpovídá na otázky.
  • Odpoví správně, dá krabičku dalšímu po pravici a ten odpovídá na další otázku.
  • Odpoví špatně, nebo neví, dostane další otázku a odpovídá tak dlouho, dokud odpoví správně, nebo než začne pípat krabička. V tom případě hra končí a dítě, které má pípající krabičku v ruce, prohrálo.
 
Mrkněte na toto video - hra začíná ve 30 minutě: 

 

Tato hra bude bavit větší děti. Využijte naši obrovskou zásobu otázek v sadě všeobecných kvízů.

 

KVÍZOVÁ PANTOMIMA

Potřeby: otázky na papíru.
 
Pantomima děti baví, tak co si ji ještě trochu zpestřit. 
 
Tuto hru je vhodné hrát v týmech. Každý tým si vybere dobrovolníka, ten jde za vedoucím / učitelem a ten jim řekne otázku tak, aby ji slyšeli jen oni (případně ukáže napsanou na papíře). Dobrovolníci, pokud znají odpověď, začnou svému týmu ukazovat pantomimou, co je odpovědí. Ten tým, která řekne dříve správnou dopověď, vyhrává.
Postavení týmu je dobré udělat tak, že týmy sedí proti sobě a předvádějící jsou k sobě zády.

U této hry je třeba myslet na to, že odpovědi musí jít ukázat pantomimou.

Tip: Děti odpovědi mohou klidně i malovat.

 

Stáhněte si ZDE ve formátu PDF ukázku otázek a odpovědí a můžete si hry vyzkoušet.

Všechny otázky jsou vybrány z našich kvízů.

 

Nechtějí se Vám vymýšlet otázky? Využijte našich kvízů! 

 

Kvíz pyramida 3 kola

Kvíz příroda

 

 

Kvíz pyramida pohádkový

Kvíz svátky

 

Kvíz pyramida sport

Kvíz všeobecný

 

 

Kvíz pyramida Vánoce a zima