Týden s hlínou s Radkou Rubešovou

Tvoření s hlínou vypadá tak lákavě a zároveň jde o přírodní materiál, který děti milují.

Jenže hlína patří do keramické dílničky s pecí a dalšími "udělátky" na práci s ní.....OMYL!

 

Měla jsem stejný názor a tvoření z hlíny doma na stole jsem si nedokázala představit ani ve snu. Ale Radka Rubešová mě prostě okouzlila a i přes strach, že budu mít doma hlínu až na stropě, jsem do jejího týdne s hlínou naskočila.

A od té doby se můj pohled na hlínu od základu změnil.

 

 

 

Když jsme doma s kluky rozdělali ubrus a rozbalili balíček od Radky, kluci ani nedutali a s napětím vyčkávali, co jsem si pro ně připravila. 

Na otázku "Co to je, mami?"  jsem odpověděla, že hlína a kluci začali jásat (do té doby si s blátíčkem hráli pouze venku).

Každému jsem ulomila kousek a řekla, že si s ní můžou pohrát podobně jako s plastelínou a víte, co nastalo? TICHO.

Moji akční, uřvaní a temperamentní kluci v naprosté tichosti seděli a prozkoumávali ten nový materiál. Pak dostali nápad, že by do něj mohli rýpat špejlí a následně potřebovali i brčko. První dopoledne jsme se tak k tvoření vlastně vůbec nedostali.

 

Mé obavy, že bude všechno špinavé a kluci budou mít hlínu až za ušima, se nekonaly. Dokonce bych řekla, že úklid po tomto tvoření byl kratší, než když si kluci hrají s plastelínou.

 

   

 

Další dny už jsme tvořili dle návodů od Radky - jsou přehledné, srozumitelné a promyšlené do detailu.

Krásným příkladem je malování pomocí hliněných kuliček - kuličky se nechají usušit a pak hurá ven si s nimi zahrát nějakou hru.

 

  

 

Při dalších a dalších tvořivých technikách mi začalo docházet, že spousta z nich by se dala krásně použít i na tábor či na oddílovou schůzku. Děti by z toho byly určitě nadšené. Příprava a další materiál je u většiny základní, takže není potřeba kupovat nic speciálního a v čem vidím opravdovou výhodu - k tvoření není potřeba pec.

 

A určitě Vás i děti potěší, že výsledné výrobky jsou vizuálně krásné a u některých byste ani neřekli, že při tvorbě byla použitá hlína.

 

Hlínu jsme si u nás doma zamilovali a já začala vymýšlet i vlastní způsoby, jak s ní tvořit a Radčin přístup ve mě vyvolal novou dávku inspirace a odvahu zkoušet nové způsoby jak s hlínou pracovat.

 

Nyní máte možnost se přidat do Týdne s hlínou! Já ho můžu vřele doporučit jak rodičům, tak vedoucím či učitelům, kteří by chtěli dětem dopřát netradiční tvoření.

Ale neotálejte uzávěrka přihlášek je 8.4. a nebo do vyprodání zásob.

PŘIHLÁSIT SE MŮŽETE ZDE:

https://www.radkarubesova.cz/tyden-s-hlinou/