Přísloví a pranostiky

Přísloví a pranostiky mi vždy přišli zajímavé a děti je mají v oblibě, ale jdou nějak zajímavě učit a procvičovat?
Na tuto otázku jsem se snažila odpovědět a dala dohromady materiály a tipy, jak s nimi pracovat. Také existují zajímavé hry, které jsem našla na www.hranostaj.cz (super web plný her).
 
 
Na úvod:
 

Co je to přísloví?

Je to výrok (věta), který v sobě skrývá nějaké moudro, poučení, zkušenost či platnou zásadu.
 

Co je to pranostika?

Pranostika je rčení, které se snaží dávat do souvislostí počasí a roční dobu. Je založená na dlouhodobém pozorování a lidé ji v minulosti využívali jako předpověď počasí, často totiž souvisí se zemědělstvím.

 
 
A teď už k těm aktivitám!
Jako první jsem vytvořila obrázkové kartičky - přísloví (celkem 92 přísloví si můžete objednat zde) a následně mě napadlo, že by zřejmě šly vytvořit i obrázkové pranostiky. A tak jsem to zkusila a opravdu se mi to povedlo. Dalo to sice trochu více práce najít právě ty, které by se daly ztvárnit obrázkem, ale našla jsem jich nakonec celkem 72 a můžete objednat zde. 
 
 
 
S těmito kartičkami lze učit přísloví a pranostiky i malé děti (pomohou jim k tomu obrázky). Také doporučuji si vytvořit oboustranné kartičky. Jak na to najdete v popisu souboru.
 
 

Starší děti mohou tyto kartičky využít k dalším aktivitám: 

  • Hádání přísloví a pranostik – k této části nám budou stačit pouze obrázkové kartičky. Dětem ukážeme obrázek a ony hádají, o jaké přísloví či pranostiku se jedná.
     
  • Přiřazování přísloví a pranostik – děti mají za úkol poskládat k sobě správné dvojice (text a obrázek). Poté si můžeme s dětmi o jednotlivých příslovích a pranostikách vyprávět.
     
  • Běhačka – kartičky rozdělíme na dvě sady. Obrázky rozmístíme na podlaze obrázkem nahoru a vedoucí / učitel rozdá každému dítěti jednu kartičku s textem. Děti se rozprchnou do prostoru a hledají správnou dvojici. Když ji najdou, vezmou ji k vedoucímu / učiteli na kontrolu. Pokud ji děti našly správně, vedoucí / učitel jim dá další kartičku a děti jdou hledat další. Hra končí, když se rozeberou všechny kartičky na zemi. Vyhrává ten, kdo má nejvíce kartiček.
    Tip: Hra lze hrát i venku na hřišti nebo na louce.
     
  • Hledej svou dvojici - na tuto aktivitu je třeba mít skupinku dětí v sudém počtu. Připravíme si dvojice kartiček tak, aby mělo každé dítě jednu kartičku. Děti se pak rozprchnou a snaží se najít svou správnou dvojici (dítě s textem hledá dítě s obrázkovým příslovím či pranostikou x dítě s obrázkovým příslovím či pranostikou hledá dítě s textem)
    Tip: Připevníme-li dětem kartičky na záda, tak děti musí první zjistit, co mají na zádech a pak teprve hledat - vhodné pro starší děti.
     
  • Malování přísloví a pranostik
    K této aktivitě potřebujeme texty přísloví na papírcích. Dobrovolník si vylosuje papírek a následně se snaží na papír (tabuli) namalovat toto přísloví tak, aby ho ostatní uhodli – kdo uhodne, dostává bod a jde si losovat další kartičku.
     
     
     

    Ukázkové kartičky pranostiky stáhněte ZDARMA zde.

     

    Ukázkové kartičky přísloví stáhněte ZDARMA zde.

     
     
    Pro starší děti jsem vytvořila i stezky, které využijete s dětmi jako venkovní aktivitu:
     
    Děti mohou vyluštit tajenku a na konci stezky je může čekat drobná sladká odměna.
     
     

    Stezka přísloví - celkem 14 karet a tajenka je KDO LŽE, TEN KRADE - objednat můžete zde

     
     
     

    Stezka pranostiky - celkem 10 karet a tajenka: PRANOSTIKA - objednat můžete zde.

     

    A pokud byste uvítali něco s pranostikami na Vaši nástěnku, či pranostiky měsíců rádi procvičovali pravidelně, vytvořila jsem materiál Pranostiky měsíce - na každý měsíc je zde10 pranostik - objednat můžete zde.

     
     
     
 
Další zajímavé hry na téma přísloví:
 
Zmatek s příslovími a pranostikami
 
Děti se rozdělí do skupin. Jedna skupina jde bokem a jedno přísloví či pranostiku si rozdělí - každý člen si "vezme" jedno slovo (pokud je více dětí, tak některé děti mají dvě slova stejné).
Potom jdou ke zbytku skupinek a všichni najednou začnou opakovat své slovo. Ostatní skupiny mají za úkol uhodnout, jaké přísloví si skupina vybrala.
 
 
 
Vědecká přísloví 
 
Tohle mi přijde opravdu skvělá aktivita i pro děti druhého stupně. 
Zkuste přepsat klasická přísloví do "vědeckého" duchu. Každé dítě se zamyslí a zkusí vymyslet takovéto vědecké přísloví. Poté ho řekne ostatním a ti hádají, o jaké přísloví se může jednat.
 
Příklady:
Člověk s fobií nemůže jít do porostu jehličnatých stromů. (Kdo se bojí, nesmí do lesa)
Malý pták, který ukončí spánek brzo ráno, má více energie a tudíž je schopen překonávat delší vzdálenosti pomocí svých končetin. (Ranní ptáče, dál doskáče)
Kdo vytvoří výkop za účelem znepříjemnit život někomu jinému, tento výkop znepříjemní život jemu. (Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá)