Aktivity na túru

Krásné jarní, letní ale hlavně teplé podzimní počasí láká ven na výlety a túry. Ale kdo by neznal tu otravnou otázku: "Kdy už tam budem?"

Pro děti může být samotná chůze nudná a nezáživná, ale nemusí tomu tak vždy být. Turistika může být i zábavná a není třeba přitom velkých příprav.

V článku najdete tipy, jak na super zábavu nejen při výletech s rodinou, ale využijete je třeba i na výletech s oddílem, na táboře, či škole v přírodě.

 

Povídání si

Zní to možná samozřejmě, ale zajímavá konverzace může odvést pozornost od bolavých nožiček. Využijte toho, co děti baví a o co se zajímají.

Můžete spekulovat i nad lehce filozofickými otázkami jako třeba: Co bylo dříve - vejce nebo slepice?

Anebo budou stačit otázky typu: Jaká je nejlepší příchuť zmrzliny a jaké je tvé nejoblíbenější zvíře?

Možná se od svých dětí dozvíte velmi zajímavé informace.

Zde si můžete stáhnout konverzační kartičky, aby Vám zajímavá diskuze šla snáz - KORVERZAČNÍ KARTIČKY ZDARMA

 

Slovní fotbal

Kdo by neznal klasickou hru slovní fotbal. Hráči se střídají a říkají slova, která začínají na poslední písmeno slova, které bylo řečeno předtím (příklad: klokan - nos - stůl).

Tato hra jde pro větší děti i ztížit tím, že budeme vymýšlet slova na poslední dvě písmenka (kočka - kamera - raketa) anebo určíme téma - například zvířata (lev - vydra - antilopa).

 

Hádání zvířátek - ano / ne

Jeden člen si myslí nějaké zvíře, ostatním neřekne, o jaké zvíře se jedná a oni mají za úkol, ho uhodnout. Pokládají dotyčnému otázky, na které lze odpovědět jen ano nebo ne (například: Jí zvíře trávu? Má černou srst?). Kdo jako první zvíře uhodne, má možnost si myslet zvíře jako další.

 

Malí indiáni

Děti milují indiány a tak si na ně po cestě zahrajte. Můžete zkusit indiánský běh - tímto způsobem indiáni překonávali i velké vzdálenosti. A jak na to? Je to jednoduché - 10 kroků běžíme a 10 kroků jdeme normálně a pak opět běžíme. Takto střídáme 10 kroků v klidu a 10 kroků běhu.

Dalším způsobem jak si hrát na indiány můžete pomocí stopování. Necháme nějakého dospěláka, aby šel ve předu a děti se budou mít za úkol schovávat. Pokaždé když se dospělák otočí, děti se rychle schovají aby ho neviděl. 

Pokud Vás hraní na indiány bavilo určitě zkuste i naši indiánskou bojovku.

 

Napodobujeme zvířata

Všechny a hlavně ty nejmenší děti rády napodobují zvířata. Stačí tedy po určitých úsecích túry napodobovat různá zvířata.

A pokud se Vám nechtějí zvířata vymýšlet, ideálním řešením na túru jsou naše kartičky Cvičíme se zvířátky.

60 kartiček se dá vytisknout do kapesního vydaní.

Děti si mohou po určitém úseku jednu kartičku ze sady vytáhnout a splnit úkol, který na něm je. Starší děti mohou trénovat díky kartičkám čtení a ti nejmenší ocení na kartičkách obrázky zvířat.

 

 

Pochodové písničky

Znáte písničku Arizóna? My ji jako děti milovali:

Raz a dva a tři a čtyři

a pět a šest a sedm a osm

a devět a deset a klobouk

a hůl a chleba a sůl a Arizona.

Dopředu dozadu na bok a zpět.

Pochodujeme v řadě vedle sebe a nebo za sebou. Při poslední větě se zastavíme a pravou nohou uděláme nákrok dopředu, dozadu doprava a přinožit.
Poté se celá písnička opakuje.

Menším dětem by se mohl při chození líbit i refrén písničky Okolo Hradce:

Vojáci jdou, vojáci jdou,

Bože jaká je to krása.
Vojáci jdou, vojáci jdou

pěkně v řadách za sebou.
Vojáci jdou, vojáci jdou

každé dívčí srdce jásá
Vojáci jdou, vojáci jdou

pěkně v řadách za sebou.

 

 

Hledání značek 

Pokud se vydáte po některé z turistických značek - aktivity se přímo samy nabízí. Děti budou mít za úkol najít co nejvíce značek, za každou získají bod, body si děti mohou počítat a nebo jim je můžeme značit na ruku nebo si je můžeme poznačit do deníčku.

 

Šipkovaná

Jeden vedoucí / učitel jde předem a vytváří z přírodnin šipky, po určitých úsecích schová kartičky s úkolem a vytvoří na trase z přírodnin značku obálky (čtverec a v něm křížek). Děti jdou po směru šipek a když narazí na symbol obálky, hledají úkol. Až ho najdou, splní ho a pokračují dál. Takto můžete děti dovést až k cíli Vašeho výletu a pro zpestření jim tam někde schovat poklad.

Mají Vaše děti rády pohádky?

Využijte při výletě našich 40 kartiček Cvičíme s pohádkami. Dají se vytisknout do kapesního vydaní a lze si s nimi zahrát šipkovanou.

   

 

Kolíčky

Tuto hru bych doporučila na školy v přírodě a oddílové výlety - děti si ji zamilují.

Na začátku výletu dětem řekněte pravidla: Po cestě se vám může stát, že se na vašem batohu objeví kolíček, ve chvíli, kdy to zjistíte, oddělejte si ho a zkuste ho nenápadně dát někomu jinému na batoh. Pokud vás u toho přistihne, kolíček si musíte nechat a zkusit ho dát někomu jinému. Po celou cestu musíte mít batohy na zádech a nesmíte si ho kontrolovat tak, že ho sundáte. Jen hmatem ruky to můžete ověřit, zdali tam kolíček máte či nikoliv. Pravidelně budeme dělat přestávky na pití a na nich zjistíme, kdo má kolíček, ten bude mít nějaký úkol. (Říct básničku, upéct vedoucímu špekáček, nanosit dříví, 10 minut mlčet, atd.)

Tip. zapojte se do hry i vy dospěláci, děti to ocení a bude to ještě větší zábava.

 

Bluf

Schovávačka na konec. Tato hra byla u nás v oddíle naprosto nejoblíbenější.

Je to hra, kdy jeden člen má „bluf“. To znamená, že má právo kdykoli vykřiknout bluf a nějaké číslo od 10 - 50. Potom zavře oči a začne nahlas počítat do toho čísla, které řekl. Zbytek dětí se rozprchne a schová se co nejblíže, ale tak aby je pykající neviděl. Až pykající dopyká, otevře oči a hledá své kolegy, ale musí stát na místě, nesmí nikam chodit. Pokud někoho uvidí, řekne jméno a kde je schovaný, pokud ho dotyčný uhodl, vyleze a je mimo hru (pokud se však splet, ten, kdo ho ošálil má „bluf“). Až pykající nikoho nevidí, zakřičí bluf a všichni vylezou co nejrychleji z úkrytu a běží k němu. Kdo se ho dotkne jako první, vyhrál a má „bluf“.

 

 

Vědí děti čím budou až vyrostou? 

Zkuste si výlet ještě zpestřit s kartičkami cvičíme s povoláním a třeba budou mít brzy už jasno.

 

Znají děti naše památky? Můžete si to ověřit těmito 2 materiály: