Aktivity pro děti do lesa

Rádi chodíte do lesa na procházky nebo na podzim do lesa na houby? V tomto článku jsem sepsala pár super aktivit, kterými si čas v lese můžete zpříjemnit.

 

Objímání stromů

Toto aktivitou děti můžeme učit lásce k přírodě. Uděláme si kroužek a s dětmi si popovídáme, proč jsou pro nás stromy důležité - vyrábí nám kyslík, máme díky nim v létě stín, zadržují vodu v půdě, aj.

Tuto aktivitu můžeme pojmout dvěma způsoby:

Dětem zavážeme oči (nebo je zavřou) a dospělák je odvede ke stromu. Děti si osahají jeho kůru, zkusí si k němu přivonět, pošeptají mu nějaké tajemství a nebo mu poděkují, že pro ně dělá tolik důležitých věcí. Po chvíli dospělák děti odvede zpět do kroužku, kde aktivita začínala a děti si rozváží šátek. Jejich úkolem je najít strom, u kterého před chvílí byly.

Děti si sami vyberou strom, který se jim líbí a můžou si s ním popovídat a poděkovat mu.

Na závěr aktivity si s dětmi povykládáme, jaké mají dojmy - jaká byla kůra stromů, jak kůra voněla, podle čeho poznaly svůj strom, apod.

 

Šifra příroda

Pokud máte větší děti, tak tato šifra je bude nesmírně bavit. 

Děti využijí k šifrování vše, co najdou v lese.

Jak šifru luštit?

Z každého předmětu použijeme pouze první písmeno. Pokud nemáme žádný předmět začínající na dané písmeno, použijeme paličky a z nich si písmeno vytvoříme.

Aktivity: Každé dítě si vytvoří šifru a když mají všichni hotovo, snažíme se všechny šifry vyluštit. Můžeme společně vytvořit i celou větu.

 

 

Pokud máte mladší školní děti, můžete využít i těchto kartiček. Bingo je také aktivita, která se dá hrát s dětmi venku (návod najdete v popisu produktu) - 

Poznáváme tvary písmen bingo a pexeso

Tip. Lze hrát i ve třídě / klubovně / doma. Děti mohou tvořit šifry na papír z různých předmětů, které najdou.

 

Kimovka v přírodě

Klasickou kimovku zná snad každý a já Vám teď prozradím skvělou alternativu této hry do lesa.

Na pařez naskládáme několik předmětů (příklad: 3 šišky borovice, 1 šišku smrku, 2 květiny, dva listy dubu, větvičku modřínu, 3 kamínky), které najdeme v okolí. Dětem dáme 1 - 2 minuty (podle počtu předmětů a věku dětí), aby si předměty zapamatovaly. Poté předměty zakryjeme šátkem (mikinou) a děti budou mít za úkol všechny předměty, které si pamatují, najít a přinést je na určené místo. Opět jim na to dáme nějaký časový interval. Poté si s dětmi zkontrolujeme, co vše mají správně.

Hrát můžou jak jednotlivci, tak i týmy proti sobě.

 

Domečky pro skřítky a bunkry

Tak tuto aktivitu milují snad všechny děti a musím se přiznat, že i mě ohromně baví. Ať už je to stavění domečků pro skřítky s malými dětmi, tak s těmi většími stavění pořádného bunkru.

V této aktivitě se fantazie meze nekladou a když dáte dětem dostatek času, vytvoří přímo architektonické skvosty. Občas i mě překvapuje, jak mají vše promyšlené do detailů. 

  

Bingo příroda

Hra bingo je mezi dětmi oblíbená, je to skvělá aktivita do klubovny / třídy / na doma, ale také ven.

Děti dostanou list papíru s bingem, na kterém budou obrázky předmětů, které mohou potkat v lese. Pak jen stačí tužka a děti, když objeví něco, co mají v kartě, zaškrtnou to. Můžeme hrát klasické bingo, kdy vyhrává ten, kdo vyškrtá celý řádek, sloupec nebo diagonálu a nebo můžeme hrát na to, že vyhrává ten, kdo má na konci procházky nejvíce vyškrtaných polí.

Zde si můžete ZDARMA stáhnout 2 listy bingo příroda - 2 Karty bingo příroda.

Celou sadu kartiček Bingo příroda najdete zde.

 

Lesní překážková dráha

Na závěr tu máme něco akčního, kde se děti pořádně vyblbnou. Rozhlédněte se a vytvořte dětem překážkovou dráhu.

Příklady překážek a různých úkolů: trefit šiškou strom, oběhnout strom 5x kolem dokola, přeskočit pařez, podlézt větev, skákat snožmo přes smrkové šišky, jít po klacících na zemi jako po laně a nestoupnout mimo, apod.

Chystáte se na výlet? Mrkněte na článek Aktivity na túru