Živly - Aktivity pro děti

Některé děti jsou taky občas pěkně živelní :-D , ale dneska se v článku zaměřím na ty naše 4 pozemské živly - voda, oheň, země a vzduch.

Toto téma lze různě modifikovat a využít k různým tématům. Například se krásně dá skloubit s indiánskou tématikou.

V tomto článku najdete inspiraci, jaké aktivity na jednotlivé živly můžete s dětmi podniknout. Je to ukázka aktivit ze souboru - SADA materiálů živly

 

Voda


Voda je obsáhlé téma, které lze pojmout z různých stran. Ale co by děti určitě měly umět a znát, je koloběh vody na naší planetě. Můžeme si ho s dětmi vyrobit a ukázat.

Potřeby na obrázek: papíry, barvy, krepák, fixy.

S dětmi vytvořte na papíru moře a pevninu. Následně namalujte slunce a mrak, pak dotvořte déšť a sluneční paprsky. Poté šipkami vyznačte koloběh vody. Šipky můžete doplnit až po pokusu, kdy děti uvidí, jak to všechno funguje.

Potřeby pokus: plotýnka, hrnec s vodou, pánvička a led.

V hrnci necháme vřít vodu. Dětem vysvětlíme, že teplo z plotýnky představuje slunce, které svítí na moře. Z moře se voda odpařuje (z páry vznikají mraky). Pak si vezmeme pánvičku a do ní vložíme led (led není úplně třeba, ale výrazně zrychlí proces). Když pánvičku podržíme nad hrncem tak, aby byla přímo v páře, začnou se na spodní straně pánvičky tvořit kapičky a padat zpátky do hrnce (tento jev znázorňuje déšť).

  

Básnička koloběh vody zde.

K doplnění můžete využít i naší stezky koloběh vody.

 

A teď trochu pohybu s přenášením vody lžičkou:

Na jednu stranu umístíme nádobu s vodou, na stranu druhou umístíme prázdné nádoby, děti dostanou každý lžičku. Odstartujeme hru - každý si nabere na lžičku vodu a tu se snaží přemístit do týmové prázdné nádoby. Po čase stopneme hru a změříme, který tým má nejvíce vody. Ten, kdo stihnul přemístit nejvíce vody, vyhrál.

Tip: udělejte do kelímku malou dírku a děti budou vodu přenášet v něm – kelímek si mohou předávat jako štafetový kolík.

 

Oheň

Tento živel je velmi nebezpečný, a proto bychom neměli zapomínat na bezpečnost.

Zde najdete přehledný článek o práci a bezpečnosti s ohněm - doporučuji dle věku dětí vypsat důležité body a s dětmi si je projít.


A teď si trochu zasportujeme a protáhneme. Zahrajte si na odvážné hasiče, jejich povolání je velmi nebezpečné, protože se s ohněm setkávají téměř každý den. Zdolejte překážkovou dráhu a zachraňte koťátko (plyšovou kočku). Na oheň využijte krepák, inspiraci na překážky najdete na pinterestu v mé složce Povolání - zde.

Chtěli byste si s dětmi ukázat více povolání? Využijte k tomu naše Kartičky cvičíme s povoláním.

 

Země


K tématu země se krásně hodí práce s hlínou.
Můžete k tvoření využít samotvrdnoucí hmotu a nebo, pokud se nebojíte, využijte i klasickou hlínu. Vše lze udělat i bez pece, ovšem pokud se hlíny opravdu bojíte, mrkněte na můj článek o tvoření s Radkou Rubešovou.

Příklad Malování šlikrem – vytvoříme si z hlíny tekuté blátíčko. Jakmile je hotové, tak na papír malujeme prsty nebo štětcem, a poté necháme uschnout – následně dokreslíme suchým pastelem a tuší.

 

 

Víš, jaké to musí být pro krtka těžké žít v zemi ve tmě?

Zkuste si hmatovou kimovku, kdy děti ověří svůj hmat "ve tmě".

Připravíme do krabice několik předmětů. Děti si sednou do řady a zavážeme jim oči, vedoucí postupně posílá předměty, děti se je snaží poznat (ale neříkají nahlas, co nahmataly, i když to třeba ví, ale snaží se to pouze zapamatovat) a pak poslat dál. Až všichni dostanou všechny předměty, děti si rozvážou oči a na papírek napíšou, které předměty uhádly a co si zapamatovaly.

Tajenka Stezky země ze Sady aktivit živly je - život ve tmě, pro to se skvěle hodí k této aktivitě.

 

Vzduch

K větru se tematicky hodí i draci a pouštění draka, a pokud zrovna nevyjde větrné počasí, můžete si vyzkoušet aspoň naši bojovku a stezku drakiáda.

 

Hra na včeličky

Potřeby: papírová květiny, papírky, nádobka, brčka.

Na jednu stranu umístíme květiny – do jejich středů dáme malé lístečky a na druhou stranu umístíme nádobku. Děti dostanou brčka a mají za úkol nasát brčkem papírek a přenést ho tak nasátý až do nádobky. Když po cestě papírek spadne, dítě si ho znovu nasaje (menším dětem dáme nádobku blíž, starším dál).

Tato hra je také součástí Bojovka jaro.

 

Zajímavý foukací pokus se svíčkou najdete zde.

 

A na závěr hra, která je na téma všech živlů:

Pokud byste chtěli krátkou bojovku na téma živly, určitě využijte té naší, mrknout se na ní můžete zde.

 

Přístav, poušť, les, hory

Vytvoříme si kartičky – přístav, poušť, les, hory - Stáhnout podklady k této hře můžete zde ZDARMA.

A malé kartičky – záplavy, písečná bouře, požár, zemětřesení.

V poli vytvoříme stanoviště a k nim umístíme kartičky – přístav, poušť, les, hory.

Děti běhají dokola, až zazní signál – zvoneček, vedoucí řekne: "Pohroma se blíží,…" Každý hráč běží k jednomu stanovišti. Vedoucí potom vylosuje jednu kartičku a přečte, co na ní je – například zemětřesení a všichni, kdo jsou u stanoviště hory, vypadávají ze hry. A hraje se zase znovu – děti běhají, zazní signál, děti se rozdělí ke stanovištím a opět se losuje. Takto hra pokračuje, až zůstane v poli jeden vítěz, který se schoval vždy správně.

Přístav – záplavy

Poušť – písečná bouře

Les – požár

Hory – zemětřesení

Inspirováno hrou z Hranostaj.cz

 

Líbily se Vám tyto aktivity? A chtěli byste další? Najdete je v naší SADĚ materiálů živly.

Sada obsahuje: 4 stezky, kvíz živly a 8 stran inspirace na aktivity.