Stezky pro děti

Hledáte inspiraci, jak připravit dětem zajímavou stezku? Už hledat nemusíte! V tomto článku se dočtete několik tipů, jak udělat stezku zábavnou a zároveň poučnou.

Najdete zde několik druhů stezek, které se liší způsobem šifrování tajenky a další zajímavé tipy, jak stezky ozvláštnit.

Tento článek vznikl na základě mých workshopů na CVVZ 2022, kde jsme si společně s účastníky vytvořily podklady pro dvě stezky o přírodě - ty si můžete ZDARMA stáhnout na konci článku.

Stezka sazka

Je to rychlý druh stezky. Na kartě je otázka + obrázek a 3 varianty odpovědí A - B - C. Děti si na kartičku značí správné odpovědi. Tato stezka je ideální na tábory a školy v přírodě. Více se o ní dočtete v mém článku Stezka sazka (najdete v něm i jednu stezku zdarma ke stažení).

 

Stezka sazka - Morseova abeceda je součástí sady Morseovka hrou (prozatím není k dispozici)

 

Stezka písmena

Tato stezka je šifrováním velmi podobná té předchozí. Rozdíl je ale v tom, že místo možností A - B - C máme uvedené u variant odpovědí různá písmena. Děti si píší písmena u správných odpovědí a na konci jim z nich vznikne tajenka. Nevýhodou tohoto šifrování je, že děti ke konci tuší tajenku díky předchozím písmenům.

Stezka památky ČR

 

Stezka symboly

Pokud nechcete, aby děti tušily tajenku a zjistily ji opravdu až na konci stezky, využijte u variant odpovědí symboly. Na konci pak vytvořte tabulku se symboly a písmeny. Děti si na papír prvně překreslí symboly a na konci stezky symboly vymění za písmena a dozví se tajenku.

    

Stezka Pohádkový les

 

Stezka šifry

U této stezky je dobré, aby tajenkou byla věta, ideálně citát, přísloví, pranostika, nebo informace, kde hledat podklad. Stezku můžete mít šifrovanou různými šiframi, které jste děti naučily. Nebo si můžete udělat stezku jen na jeden druh šifry a děti si tak dané šifrování vyzkouší.

Super alternativou je i stezka šifrovaná Morseovka, kde je zašifrovaná různými způsoby Morseova abeceda - děti tedy musí první převést šifru na Morseovku a následně na písmena.

        

Stezka šifry                                                          Stezka šifrovaná morseovka

 

Obrázková stezka

Pro tuto stezku se skvěle hodí šifrovat písničky, přísloví či pranostiky. Děti pomocí obrázku musí přijít na to, co znamenají. V případě písniček si je děti společně zazpívají.

Stezka Poznáš táborovou písničku?

 

Stezka křížovka

Tato stezka má šifrování stejné jako klasické křížovky. Na kartě je otázka (která by měla mít jednu jasnou odpověď) a několik čtverečků. Jeden čtvereček má jinou barvu. Děti si odpověď musí v duchu dosadit do čtverečků a napsat si písmeno, které jim vyjde v jinak zbarveném čtverečku. Z těchto písmen jim na závěr vznikne tajenka.

Stezka příroda

 

Stezka chybějící písmena 

Princip této stezky je velmi podobný jako u stezky křížovka pouze s rozdílem, že na kartu pod otázku rozházíme písmenka odpovědi a jedno písmeno vynecháme. Děti musí přijít na to, které písmeno chybí a to si napsat. Na konci stezky dětem z těchto písmen vznikne tajenka. 

Stezka Chybějící písmena - domácí mazlíčci

 

Tento druh stezky se skvěle hodí pro cizojazyčné stezky - například angličtinu (mrkněte na Anglické stezky chybějící písmena - jaro, léto, podzim, zima).

A nebo se dá skvěle využít i v podání Morseovky (mrkněte na Stezka Morseovka chybějící písmena).

 

Pro prcky

Pokud připravujete stezku pro děti s velkým věkovým rozpětím (např. 3 - 15 let), můžete využít i z těchto variant.

Pro malé děti na karty napište nějaký úkoly - mohou být pohybové nebo vědomostní např. hledej rozdíly, spočítej, hledej stín. 

Pro větší děti můžete připojit i tajenku tak, že zvýrazníte jedno písmeno v textu, a to si vždy přepíší.

Stezka Cvičíme s pravěkými zvířaty

 

Nebo nakreslete do rohu na danou kartu symbol a když děti splní daný úkol, mohou si symbol překreslit. Na konci stezky dětem vytvořte dešifrovací tabulku, kde si symboly vymění za písmena a vznikne jim tajenka.

Stezka Den dětí

 

Kde lze stezky využít?

Se skupinkou dětí 

Ať už na táboře, na schůzce, v kroužku či se třídou.

Připravte stezku v okolí a označte jí fáborky. S menšími dětmi stezku projděte dohromady, větší děti můžete posílat po dvojicích či samotné.

Tip1. Před stezkou si udělejte rozcvičku, aby se děti protáhly.

Tip2. Na konci schovejte nějaký poklad či odměnu - děti budou mít ze stezky o to větší zážitek. Stačí na konci stezky říct: "Stezku jste skvěle zvládli, tajenka vám vyšla, a tak vám mohu říct tajemství. V okolí je schovaný poklad, tak se vrhněte na jeho hledání." A nebo jim můžete dát i mapu, podle které poklad dohledají.

 

Na veřejné akce

Stezku vytvořte v okolí své organizace - nezapomeňte na přední a zadní stranu stezky uvést základní informace (kudy stezka vede, kam zasílat odpovědi apod.) Místo fáborků doporučuji nastříhat igelitový pytel výrazné barvy.

Stezka Cvičíme se zvířata - licence pro veřejné akce

 

Pokud se bojíte, že Vám stezku někdo zničí, domluvte se s místními obchodníky a dejte kartičky do výloh obchodů. Nebo se domluvte s městskou policií a stezku tvořte v dosahu městského kamerového systému.

Stezku lze využít i jako doprovodný program k Vaší akci - například drakiáda, pohádkový les, karneval, uspávání broučků,...

    

Stezka drakiáda                                      Stezka Pohádkový les                             Stezka světluška 

 

A tady máte slíbené stezky pro stažení ZDARMA (kliknout na název stezky)

CVVZ 2022

Stezka příroda - tajenkou je moudivláček - náš vzácný pták, který si dělá zajímavá hnízda.

Stezka zvířata - tajenkou je mravenečník - děti si procvičí, jak vypadají zvířata žijící u nás.

CVVZ 2023

Stezka cizokrajná zvířata - tajenkou je nosorožec

 

Moc všem děkuji, kdo se zúčastnili mých workshopů na CVVZ a pomohli mi tyto stezky vytvořit - třeba příští rok vytvoříme další :-) 

 

 

A pokud chcete ušetřit čas mrkněte se na naše stezky - máme jich přes 70 a najdete je na tomto odkaze STEZKY

    Stezka cvičíme se zvířátky vhodná pro děti mŠ

 

Rádi byste originální stezku? Rádi Vám ji uděláme mrkněte na naše info Materiály na míru a nebo nás rovnou kontaktujte nás na info@taborovky.cz a na podrobnostech se spolu domluvíme.