Tipy, jak učit děti šifry

Šifry k táborům a oddílovým schůzkám neodmyslitelně patří. V tomto článku jsem vypsala tipy, jak děti můžete učit nové šifry.

 

Proč děti učit šifry?

Je to skvělý způsob, jak si děti zábavnou formou rozvíjí "selský rozum" = logické myšlení. Šifry dále můžete využít při týmových hrách, kde děti musí spolupracovat, aby dosáhly cíle a tím rozvíjí schopnost komunikovat s ostatními. Pokud k šifrám využijete i mobilní telefony (např. QR kódy), dětem můžete ukázat i zajímavý způsob, jak využít techniku.

 

Kde začít? 

Jako první byste měli šifru skvěle ovládat vy, pokud máte pocit, že šifer znáte pár a chtěli byste rozšířit svůj repertoár, mrkněte k nám na Youtube, kde přidávám videonávody se šiframi, které využívám do svých únikovek.

Hodně šifer má nějakou dekódovací tabulku, mřížku apod., pokud je to jednoduché, děti si jí mohou nakreslit i samy. Pokud je to něco složitějšího, doporučuji každému dítěti vytisknout vlastní. Zároveň doporučuji nakreslit si velkou dekódovací mřížku (třeba na tabuli), aby ji viděli při učení šifry všechny děti - budete na ní ukazovat princip šifry.

Tip. Plánujete učit děti šifry pravidelně? Pořiďte jim malý deníček, kde si šifry budou zapisovat a budou je mít tak na jednom místě.

Jak učit děti šifry? Připravit si mřížky k šifrám 

Můžeme začít s učením...

děti učím jednu, maximálně dvě šifry na jedné schůzce. Proč? Přijde mi, že pokud jich učím více, menším dětem se pak pletou dohromady. Pokud máte starší děti (druhý stupeň ZŠ), tam bych klidně učila i více šifer najednou.

Dětem vysvětlíme princip šifrování, pokud budete vysvětlovat šifru poprvé, zkuste si to doma nanečisto, nebudete se tolik pak při učení zasekávat a hledat ta správná slova.

Pak napíšeme příklad šifry na tabuli a dětem řekneme, že kdo ji vyluští, zvedne ruku. Pokud většina dětí ještě šifru nechápe, zkusíme vysvětlení zopakovat.

Pokud se najde ještě pár dětí, které ji nechápou, vezmeme si je stranou, kde jim to individuálně dovysvětlíme. Zbytku dětí dáme papíry a tužky a rozdělíme je do dvojice. Každý z dvojice na papír zašifruje nějaké slovo pomocí nové šifry a pak si papíry ve dvojici vymění a luští to, co kolega šifroval - takto si děti vyzkouší používat šifru oběma způsoby (kódování a dekódování). 

Pozn. Pokud se dětí zeptáte, kdo šifru nechápe, může se vám stát, že dítě se bude stydět a ruku nezvedne, proto je lepší se ptát, kdo zvládl šifru vyluštit a tak děti, které šifru stále nechápou, ruku nezvednou (i když to není taky pravidlo, ale je to větší pravděpodobnost). 

 Jak učit šifry? namalujte si šifry na tabuli  Jak učit děti šifry? Namalujte si mřížku šifry na tabuli

Na závěr

Doporučuji nějakou hru, stezku, bojovku, únikovku, kde děti využijí novou šifru. 

  • Napište delší vzkaz, kde mají děti hledat poklad.
  • Vytvořte kartičky, na kterém budou zašifrovaná samostatně písmena, schovejte je po místnosti (venku) a děti je budou hledat a pak z nich skládat slova. (Děti můžete rozdělit do skupinek.)
  • Vytvořte jednoduchou stezku - na očíslované karty napište jednotlivá slova nějakého citátu o přátelství a pak vytvořte fáborkovou stezku, kde postupně vyvěsíte karty se slovy. Dětem pak stačí papír a tužka a mohou jít luštit.

Jak na táboře využít Morseovku? Mrkněte na článek Morseovka na každý táborový den.

 Jak procvičovat šifry? Připravit vzkaz kde se hledá poklad  Stezka se šiframi  šifry v únikovce

 

A pokud se Vám nechce nic chystat, mrkněte na naše PDF materiály, po zakoupení Vám dorazí na e-mail a vy si je vytisknete a hned využijete.

Každý materiál obsahuje i popis, kde jsou šifry vysvětleny, ale pokud i tak si nebudete vědět rady, napište nám na e-mail info@taborovky.cz a my vám rádi vše dovysvětlíme.

Naše neoblíbenější únikovky:

 

 Únikovka zoo - šifrovaná aktivita pro děti Únikovka džungle - šifry pro děti Únikovka indiáni - šifrovaná zábava pro děti