Hrajeme si na zimu i bez sněhu

V tomto článku najdete tipy, jak si hrát doma nebo i venku se "sněhovými koulemi" a nepotřebujete k tomu ani sníh.

Zimní období je poslední roky nevyzpytatelné. Buď je počasí jako na podzim a nebo mrzne jak praští, ale sněhu poskromnu (tedy alespoň u nás na jižní Moravě). Hledají se proto aktivity spíše do třídy, klubovny či na doma. 

 

Naše stezka Yetti je super na dovádění v místnosti. Jako první si děti vyrobí kouli z papíru, se kterou pak plní s Yettim různé úkoly. 

Stezka plná úkolů, které dětem zadává roztomilí Yetti Hugo

A jelikož by byla škoda využít papírové koule jen na jednu aktivitu, pojďte se podívat, co vše s nimi můžete ještě podniknout. Na konci najdete i tip na tvoření Yettiho.

Tip. Chcete si hrát raději venku? Pokud je sucho nebo pořádně mrzne, papírové koule vám vydrží. Jinak doporučuji použít raději menší balónky - s těmi tyto aktivity půjdou taky (až na tvoření).

 

Štafeta se sněhovou koulí

Děti si stoupnou do řady a mají za úkol podávat si co nejrychleji papírovou kouli mezi sebou. Pokud uděláme několik skupinek, můžeme z toho udělat soutěž týmů.

Při každém kole měníme způsob předávání:

  • Libovoně
  • Pouze levou rukou / pouze pravou rukou
  • Mezi nohama
  • Nad hlavou
  • Udělat od sebe 2 kroky a kouli si hodit

 

Sněhová koule na lžíci (vařečce)

Vytvoříme krátkou překážkovou dráhu a děti mají za úkol ji zdolat se lžící, na které mají papírovou kouli. Opět z toho můžeme udělat týmový souboj. Komu koule spadne, musí udělat nějaký trest (třeba 5 dřepů).

Tip. Děti si mohou dát kouli i na hlavu.

 

Poskládej z koulí obrázek / písmeno / slovo

Pokud máte málo papírových koulí, každé dítě si postupně z nich může vytvořit první písmenko svého jména. Pokud máte hodně koulí, děti mohou poskládat slovo, nebo třeba nějaký obrázek.

 Aktivita pro mladší školáky či předškoláky, kdy děti staví své první písmenko se jména Zimní aktivita s dětmi s papírovými koulemi, tvoření písmenek

Koulovací bitva

Na tuto hru je super tělocvična. Vytvořte dva týmy, které budou hrát proti sobě, vyznačíme střed místnosti a rovnoměrně rozdělíme koule mezi obě pole. Každý tým bude mít svou část místnosti a bude se snažit, aby na ní zůstalo co nejméně koulí. Děti tak musí všechny koule házet na soupeřovu stranu. Každé dítě může mít v ruce maximálně dvě koule najednou.

Tip. Pokud nechcete, aby děti po sobě koule házeli, mohou je nosit na soupeřovu stranu. Ale u této varianty pozor na střety dětí, protože běhají tam a zpět a mnohdy na sebe naráží.

 

Tvoření Yetti

Potřeby: papírová koule, barevné papíry, lepidlo (tekuté), nůžky, fixy, tvořivými drobnosti (bambulky, chlupaté drátky, nalepovací očička,...)

Děti si dle fantazie z papírů vystřihnou ruce, nohy, oči Yettiho. Následně vše pomocí lepidla nalepí na papírovou kouli a mohou si ho ještě dozdobit tvořivými drobnostmi.

Chcete mrknout, jak vypadá naše stezka Yetti? Můžete v tomto videu:

 Tvoření pro děti papírového yettiho

Tvoření: Zimní pozadí

Potřeby: sněhová koule, tempera, štětec, papír.

Děti si na paletku (kousek kartonu) rozprostřou barvu, následně na ni přimáčknou papírovou kouli a pak ji otisknou na papír. Postup několikrát zopakují, dokud nejsou s výsledkem spokojeni. Necháme barvu na papíře zaschnout. Tento papír slouží jako podklad k dalšímu tvoření.

 

Hledáte další zimní aktivity, mrkněte na náš článek Aktivity na polární dobrodružství

 

Na ukázku ze stezky Yetti se můžete podívat v tomto videu:

 

Mrkněte i na další zimní materiály:

zimní úkoly pro děti, kartičky vhodné na šipkovanou, PDF materiál Zimní stezka vhodná zábava pro děti na ven, PDF materiál Zimní šifrovací bojovka neboli únikovka pro děti