Aktivity na polární dobrodružství

Plánujete zimní přespávačku přes jarní prázdniny? A hledáte aktivity, kterými byste mohli děti zabavit. Mrkněte na tento článek, kde najdete několik her i tvoření a můžete si s dětmi udělat expedici do polárních zemí.

 

Oblékací hra

V polárních oblastech je velká zima a lidé se tam musí umět velmi rychle obléci, pojďte to s dětmi natrénovat. 

Potřeby: hrací kostka, čepice (kulich), rukavice, šála, (bunda, oteplováky,..), drobná odměna (lentilky, gumoví medvídci, čokoláda).

Děti si sednou do kruhu, doprostřed se dá všechno oblečení a odměna v misce. Potom děti postupně házejí kostkou, když někomu padne 6 začne se oblékat - dá si rukavice, čepici, šálu,... až je oblečený, může si z misky vzít odměnu, ale pozor, ostatní hráči v kruhu se dále střídají v házení a snaží se hodit 6. Pokud se to někomu podaří, hned se začne oblékat. Ten, kdo se oblékal, se musí začít vysvlékat, a pak se vrátí znovu na místo. Takto se děti střídají pokaždé, když někdo hodí 6. Kolik odměny smí sníst hráč uprostřed si určete předem a hrát můžete do té doby, dokud budou v misce odměny.

Tip. Pokud máte větší děti, můžete doprostřed místo drobné odměny, kterou si jen vezmou, dát zabalenou tabulku čokolády na talířek a příbor. Když se dítě stihne obléct, může rozbalit čokoládu a pomocí příboru si kousek uříznout a dát do pusy.

 

Hra - rozpouštějící se kra

Týmová hra, která ověří, zda by děti v nehostinné polární pustině, zvládly spolupracovat a přežít.

Potřeby: papíry.

Děti rozdělíme do stejných skupinek (2-5 dětí), každá skupinka dostane stejně velký papír - to bude jejich kra. Děti budou mít za úkol si na kru všichni stoupnout a vydržet na ní stát, ale pozor, kra se rozpouští, a proto vedoucí po nějakém čase papír zmenší a skupinka se tedy musí na kru nějak jinak poskládat.

 

Hra - Přechod po krách

Hra, která prokáže šikovnost a obratnost dětí, která se v Arktidě či Antarktidě hodí. 

Potřeby: papíry, označení trasy.

Vyznačíme trasu - start a cíl. Papíry představují kry a děti musí stoupat pouze na ně, ne na zem. Tato hra jde hrát dvěma způsoby:

1. jednotlivci - každé dítě dostane 3 kry. Dítě jde na start a postupně pomocí ker (papírů), které si posouvá, se dostane až k cíli. Kry se mohou přesouvat pouze rukama nebo nohama. Pokud hráč stoupne mimo kru, může se mu jedna kra vzít (se dvěma to jde taky zvládnout, ale je to těžší). Dětem můžeme měřit čas a nebo udělat štafetovou hru v týmech, kdy se děti budou postupně střídat.

2. týmový přechod - každý tým dostane několik ker (počet uzpůsobte dle věku - my většinou dáváme, že každý hráč dostane kru a jednu kru dostane tým navíc). Celý tým má pak za úkol dostat se najednou a co nejrychleji pomocí ker do cíle. Pokud někdo stoupne bokem 1 kra se bere. 

 

Co s papírem? Zkuste si s dětmi zahrát stezku Yetti. Kde si z papírů děti vyrobí sněhovou kouli, a pak s ní plní různé úkoly.

 

Poznávání polárních zvířat

Zeptejte se dětí, jaká zvířata poznají. Potom se s nimi můžete podívat na video a ověřit si jejich znalosti:

 

TVOŘENÍ

Arktida - lední medvěd

Potřeby: bílé papíry, krepák, rozprašovač, sůl, nůžky, lepidlo.

Na papír děti naskládají krepový papír s odstíny modré a fialové. Postříkají ho rozprašovačem s vodou (ta pustí barvu). Necháme chvilku, aby se barvy rozpily a pak opatrně sundáme krepák (pozor, hodně to barví a nejde umýt z rukou). Ještě na vlhký papír nasypeme trochu soli, ta nám vytvoří zajímavý efekt. Necháme výkres zaschnout a mezi tím si připravíme medvěda, tužkou si ho můžeme předkreslit a pak vystřihnout. Nebo pokud máte větší děti, mohou ho opatrně vytrhat - bude to mít efekt toho, že je medvěd chlupatý. Dokreslíme medvědovi detaily fixem a na uschlý podklad přilepíme.

Pokud budete chtít, děti si mohou ještě temperou a štětcem dodělat tečky jako vločky.

 tvoření lední medvěd pro děti  Tvoření pro děti polární oblast - lední medvěd

 

Antarktida - tučňáci

Potřeby: papír, tempery, vatové tyčinky, ubrousek / houbička.

Na papír (doporučuji podélný) se děti pomocí zmuchlaného ubrousku / houbičky naťupají bílou temperu. Potom pomocí palce si natisknou černá tělíčka tučňáků, necháme trochu zaschnout a následně pomocí malíčku otisknou bílá bříška. Kraji malíčků mohou černou barvou udělat křidélka a detaily jako oči, zobák a nožky se naťupají pomocí vatové tyčinky. 

Tip. Tento obrázek by byl i pěkným přáníčkem.

 Tvoření přáníčko roztomilí tučňáci otisky

 

Chtěli byste si zamlsat? Zkuste jedlé tučňáky, marcipán se dá koupit v obchodě již hotový. Odkaz na video - Marcipánoví tučňáci.

 

Další materiály na téma polární zvířata:

Polární aktivity pro děti - kartičky s úkoly veršované hádanky polární zvířata PDF materiál pro děti