Tipy na deskové hry jako dárek pro děti

Blíží se Vánoce a s ním i nakupování dárků pod stromeček, ať už doma svým dětem nebo do oddílů, školní družiny, školky apod. Já miluji stolní hry, a proto mi přijde vždy super nějakou pod stromeček zabalit. Nejen že máte ten večer o program postaráno, ale také i další večery.

Článek vznikl na základě spolupráce s eshopem Takaro, kde najdete spoustu aktivit pro děti. Oslovila jsem je, abyste měli vícero ověřených tipů, protože momentálně pracuji spíše s menšími dětmi, a tudíž hry pro větší zatím prozkoumané moc nemám. 

Článek je rozdělen dle věku dětí. Na spoustu her jsme vložila odkaz, stačí kliknout na název.

Hry, které mám vyzkoušené na přespávačkách, nebo u nás doma, jsou označeny červeně. Doporučené hry od Hanky z Takaro jsou označeny modře.

 

Pokud si chcete čekání na příchod Ježíška zkrátit, mrkněte na naše Vánoční materiály, najdete mezi nimi úkolové kartičky, které se hodí pro menší děti nebo taky Vánoční únikovku, kterou ocení spíše zase ti starší.

 

Nejmenší (2-3 roky)

Ovocný sad 

Tato hra je super pro úplné začátečníky a děti si v ní potrénují jednoduché základní herní principy a barvičky. Je to u nás na eshopu jednoznačně jeden z bestsellerů pro ty nejmenší.

Příšerky ze skříně

Tato hra byla naše první, u které moji akční kluci vydrželi sedět. Nádherně zpracovaná grafika příšerek a možnost opravdu je házet do skříně kluky opravdu nadchla. Při hře trénují hlavně paměť a vítám možnost i toho, že mohou hrát všichni hráči dohromady, takže nikdo nemusí být vítěz ani poražený.  

Desková hra na vánoce super vánoc

Zlatá rybka

Tato novinka je skvělá hra pro trénovaní paměti s přesahem do ekologie, která děti učí recyklaci.

Kočka Karla
Hra je zaměřena na postřeh, zvládnou jí hrát děti již od 2,5 roku (kolikrát se chytí i ti velcí) a není časově náročná. K této hře je potřeba koberec či stůl. Dřevěná podlaha by při této hře mohla přijít k úhoně. 

 

Předškoláci (4-6 roků)

Kangaroo

Hra je skvělá na trénování barev a řekla bych, že je tato hra spíše o náhodě, než o vymýšlení nějaké strategie. Hra je svižná a proto děti udrží pozornost.

Dobble/ Postřeh
Rychlá, svižná hra, která trénuje hlavně postřeh. Tuto hru ráda hraje s kluky i babička a na přespávačce se vytahuje hned několikrát za večer.
Témat této hry najdete spoustu. I u nás ve formátu PDF - Sada her Den Země, Sada her jarní květiny, Sada her motýly.
Veselá hra, při které si děti trénují postřeh a částečně i barvy. Hra je svižná a děti baví sbírat klauny a cinkat na zvoneček.
 
Tato sada aktivit je skvělá v tom, že ji může hrát až 20 lidí. Děti se seznamují s českou přírodou a ilustrace v této hře jsou realistické a velmi příjemné.
 
Tato sada her je formou leporela a tudíž relativně skladná. Herní pole jsou krásně ilustrované.
 Krásná sada stolních her pro děti
 

1. až 4. třída

4mation

Musím se přiznat, že tuto hru miluji hlavně já :-D. Je velmi podobná principu piškvorek (strategická, svižná), ale to, že si tam hrajete a skládáte kostičky, tomu dává úplně jiný rozměr (dospěláky to vrací do dětství - kdysi jsme si taky skládali kostky).

Desková hra pro děti super dárek vánoční dárek
Fast Flip

Tuto hru bych nazvala jako další level hry Dobble/Postřeh. Je to rychlá hra zaměřená po postřeh a rychlé počítání.

Výbušné lektvary

Hra, která je vizuálně velmi atraktivní díky kuličkám, ze kterých děti vaří lektvary. Hodí se opravdu do nějaké místnosti, není vhodná k příliš častému stěhování. Děti trénují hlavně logické uvažování a strategické myšlení.

Jurská véča/Jurská sváča

Pokud máte milovníky dinosaurů, tak tuto hru musíte mít. Je to hlavně strategická hra, u které se skvěle pobavíte. Jurskou sváču zvládnou už i menší děti a co mi přijde super je, že tyto dvě hry pak můžete kombinovat a hrát dohromady, což je záležitost pro větší děti. 

 Deskovka pro milovníky dinosaurů super tip na dárek

Pokud hledáte hry, u kterých se děti učí, určitě mrkněte na tento výběr:

 

5. třída a výše

U nás na přespávačce většinou tyto děti sáhnou po hrách i pro menší děti, po náročném školním týdnu se jim mnohdy nechce mozek příliš zatěžovat. Ale když už mají chuť na nějakou hru, tak si vytáhnou Karak.

Pokud máte děti, které hry příliš často nehrají a nemají naučené klasické herní principy, doporučujeme klasické deskovky jako Dostihy a sázky, Monopoly, Kamionem po Evropě.

Pokud chcete něco pro fajnšmekry, pak můžete sáhnout Quendomino, Azul (má i řadu rozšíření).

A pak samozřejmě Bang, je to hra pro více hráčů a má spoustu rozšíření.