Hra na malé paleontology - tip od tvořivé maminky

Dinosauří milovníky mám doma hned dva, a proto mě aktivita od Barbory Parimuchové - autorky projektu Tvořivé maminky, naprosto nadchla. A poprosila ji, jestli by pro Táborovky článek s tipem na netradiční, tak trochu výtvarnou, ale hlavně badatelskou, aktivitu.

 

Hraní v písku miluje snad každé dítě. Bábovičky, hrady nebo jen hloubení děr je skvělá zábava za každého počasí. Co dělat s malými neposedy, když vás třeba rýma nebo jiná podzimní nemoc uváže doma?

Nechte děti zahrát si na paleontology, kteří objevují kosti dinosaura.

Co budete potřebovat na objevitelskou zábavu:

  • sádrový obvaz
  • misku s vodou
  • předlohu s kostmi - zde ke stažení Šablona kostí dinosaura
  • euroobal
  • plech nebo misku na vyhrabávání
  • písek nebo strouhanku
  • širší štětec

 Co vše budeme potřebovat na tvoření dinosauří kosrty

Příprava kostí dinosaura

Nastříhejte si nejdříve obvaz na menší cca 8-10 cm kousky. Nachystejte misku s vodou, ve které budete obvaz namáčet. Vytiskněte si předlohu dinosauřích kostí a vložte ji do euroobalu.  Dobré je celou práci se sádrovým obvazem provádět na tácku nebo plechu, aby vám přebytečná směs sádry a vody nezašpinila okolní prostor.

Tvoření dinosauří kostry - super aktivita pro milovníky dinosaurů

Namáčejte jednotlivé kousky obvazu do vody, jemně vymačkejte přebytečnou vodu a tvarujte na předlohu kostí. Až budete s výškou a tvarem kostí spokojení, tak mokrým prstem vyhlaďte povrch obvazů. 

Než dáte kosti úplně vyschnout, je dobré seškrábnout přebytečnou směs vody a sádry v okolí jednotlivých kostí. Usnadníte si práci a vyhnete se závěrečnému začišťování. Potom už nechte vytvořené kosti pořádně vyschnout.

 

Schnutí sádry

Během vysychání sádry můžete jednotlivé části kostry sloupnout z euroobalu. Pro urychlení procesu schnutí, můžete obracet sádrové kousky, aby kolem nich mohl proudit vzduch.

Že je sádra tvrdá a suchá, poznáte jednoduše: bude všude krásně bílá.

 

Dinosauři kostra ze sádrového obvazu, super aktivita pro děti na deštivé odpoledne

Hra může začít

Před samotnou hrou si nachystejte ještě misku, ve které bude zábava probíhat. Já jsem použila velké plastové plato od masa. Vejdou se do něj všechny kosti na vyhrabování. Použít můžete i menší hlubší plech. Na dno dejte sádrové kosti a zasypte je pískem nebo strouhankou. 

Dítěti dejte větší štětec a objevování může začít.

Hra na malé paleontology super aktivity pro děti které milují dinosaury

 

Tip: Chcete zabavit více dětí najednou? Stačí udělat více kostí a použít velký plech nebo nádobu na paleontologické hrátky.

 

Pokud se Vám aktivita líbila, určitě se přidejte do facebookové skupiny - Tvořivé maminky, kde Barča sdílí tipy nejen na tvoření pro děti, ale třeba i návody na jednoduché malování, tvoření dekorací pro mámy a občas i nějaký recept.

 

A pokud hledáte další dinosauří aktivity, mrkněte na ty naše:

Dinosauří bojovka pro děti vhodná na ven i dovnitř Dinosauří dokreslovačky pro děti - trénování motoriky Hledací stezka vhodná pro malé milovníky dinosaurů