Aktivity na uspávání broučků

Plánujete uspávání broučků nebo byste dětem chtěli udělat podobnou akci doma?

Vloni na podzim jsem chtěla s kluky vyrazit, ale v okolí jsme tuto akci nikde nenašli, a tak jsem se rozhodla ji uspořádat pro pár rodin sama. V tomto článku najdete přehled toho, co jsme podnikli a co vše jsem pro děti nachystala.

Výroba lucerny z pečicího papíru
Potřeby: pečící papír, listy z přírody, tekuté lepidlo, tvrdý papír, nůžky, mašle

Doporučuji připravit již den předem nebo ráno si vyrobte lucernu - aby stihlo zaschnout lepidlo.

Pečící papír přehneme na polovinu a znovu otevřeme. Na jednu stranu pomocí tekutého lepidla nalepíme různě listy. Druhou stranu pečícího papíru natřeme celou tekutým lepidlem a překlopíme na strnu s listy. Měl by nám vzniknout dlouhý obdélník. Proužky tvrdého papíru přilepíme k okrajům a následně obdélník srolujeme a slepíme do válce (můžeme pro jistotu použít izolepu). Vystřihneme si z tvrdého papíru kolečko a na spodní část válce ho přilepíme pomocí izolepy. Toto kolečko bude sloužit pro svíčku na malou baterku, aby lucernička mohla svítit.

Už jen stačí do vrchní části udělat dírky, provléct mašli, aby nám vzniklo ucho, za kterou si děti budou lucerničky nést.

 Výroba lucerny z pečícího papíru a listů

Chtěli byste lucerničky ze skleniček? Mrknete na Halouweenské tvoření, kde je v posledním tvoření popsáno, jak si vyrobit svícínek ze skleniček - pak jen stačí přidat ucho z drátku či mašle a máte hotovo. Při manipulaci pozor, aby se sklenička nerozbila.

 

Odpoledne jsme se všichni sešli doma a venku byla už zima. Tak jsme se rozhodli tvořit doma a vyrobili jsme si brouky.

Výroba broučka
Potřeby: plato od vajec, fixy (barvy), chlupaté drátky, kuličky, lepící očka, krepák
Vystřihneme jedno okénko plata od vajec, necháme děti aby si je namalovaly, z krepáku vyrobíme kuličku a na ni přilepíme oči. A pak k nabarvenému platu připevníme tavnou pistolí (izolepou) nožky z drátů a hlavičku. Necháme zaschnout a máme hotovo.

Výroba brouka z plata od vajec

 

Při vyrábění jsme si přečetli pohádku a Berušce Barušce.

Tuto autorskou pohádku si můžete ve formátu PDF zdarma stáhnout na tomto odkaze: Pohádka o berušce Barušce 

 

Noční stezka 

Když děti svačily a trochu si pohrály, šla jsem připravit do lesa stezku. Jelikož jsem měla sestavu menších dětí, připravila jsem jim stezku světluška, která děti seznámí s nočním lesem. 

podzimní stezka pro děti světluška, světluška provede děti nočním lesem a seznámí je s lesními zvířaty Noční stezka světluška děti seznámí se zvířaty, které můžete potkat v nočním lese

Pokud máte větší děti 2. - 5. třída můžete připravit Stezku brouci.

Když byla stezka hotová, připravili jsme děti i s lucerničkami ven. Venku jsme si řekli několik pravidel, jak se chovat v lese (hlavně být potichu a držet se při sobě) a že budeme plnit různé úkoly. U některých úkolů museli chvilku lucerničky podržet rodiče. 

Aktivity pro děti na uspávání broučků  Podzimní stezka světluška, ideální na akci uspávání broučků, světluška děti provede nočním lesem

Na konci stezky jsme dětem připravili malý poklad, který se skládal černobílé medaile, kterou si děti mohli vybarvit, sladkosti a jednoho svítícího náramku.

Děti si zábavné odpoledne moc užily.

 

Letos budeme mít v kolektivu menší děti a tak jsem vytvořila hledací stezku, kde děti hledají kartičky a na nich schované brouky. Součástí jsou i omalovánky brouků, které si můžete stáhnout níže a medaile jako odměna pro děti.

 stezka uspávání broučků

Pokud chcete mít připravené něco v záloze, stáhněte si zdarma tyto broučí omalovánky pro menší děti - Omalovánky brouci

Větším můžete připravit křížovky o přírodě, tak na ně mrkněte.

 

Další podzimní materiály:

Podzimní bojovka pro děti Bojovka a stezka pro děti na drakiádu, super podzimní aktivita Podzimní stezka pro děti