Aktivity pro děti na téma houby

K podzimu neodmyslitelně patří houbaření. A některé děti se na hledání hub těší celý rok. Mrkněte na článek, kde najdete několik aktivit, jak s dětmi houby poznávat.
A pokud nebudete mít štěstí a v lese žádný úlovek nenajdete, můžete, jako záložní plán, se mrknout na náš článek a v lese si něco zahrát.

 

Tvoření hub:

Z ruličky - pravák a muchomůrka
Potřeby: rulička, papír, nůžky, lepidlo (barvičky, tavná pistole), černý fix.
Z ruličky vyrobíme nožku a z papíru klobouček. Podle toho, jaký druh hříbku budeme chtít vyrobit, si určíme barvu papíru na klobouček a případně ho ještě nějak dozdobíme.

Pravák - na hnědé kolečko z papíru přilepíme žluté kolečko papíru a žlutou stranu potečkujeme černým fixem (tečky budou představovat rourky).

 

Muchomůrka - na červené kolečko přilepíme bílé kolečko. Na červenou část nalepíme bílé kolečka a na bílou část nakreslíme čárky do středu.

 

Klečka pak nastřihneme a slepíme, aby nám vznikli kloboučky, které přilepíme na nožku. Muchomůrce můžeme přidat i prstenec.

Pro děti, které budou s houbovým tvořením rychleji hotové můžete připravit naše Pracovní listy houby.

 

Živé pexeso

Chtěli byste, aby si děti zapamatovaly názvy hub? Zkuste si s dětmi zahrát živé pexeso.

Jak hrát? 

Princip této hry zůstává naprosto stejný jako u klasického kartičkového pexesa. Jen s jediným rozdílem, že kartičky budou představovat děti.

Vybereme dva dobrovolníky, kteří budou hrát pexeso, ti jdou někam bokem, aby na zbytek dětí neviděli. Děti se rozdělí do dvojic a každé dvojici přiřadíme jeden název houby, potom se dvojice rozhodí (zamíchají) a zavolají se hráči. Ti si střihnou o to, kdo začne.

A pak už to jde jednoduše: hráč ukáže na někoho, řekne jeho jméno, ten řekne název svého houby, pak si vybere druhého a ten taky řekne název své houby. Pokud se názvy shodují, tak jde tato dvojce bokem a hráč získává bod a pokračuje v hádání. Pokud se názvy neshodují, hraje další hráč.

Až se všechny dvojice uhádnou, spočítají se body a který hráč má víc, vyhrál.

 

Žravé housenky a kukačka

Děti se promění v housenky - budou se plazit po zemi a stoupnou si na jednu stranu místnosti. Na druhou stranu místnosti dáme několik malých obrázků hub (může být třeba pexeso).

V prostoru mezi dětmi a houbami chodí kukačka (vedoucí), která housenky a červíky naprosto zbožňuje. Děti se snaží plazením dostat k houbě, vzít jednu kartičku a vrátit se zpět. Ale pozor, nesmí je vidět kukačka, jak se hýbou, jinak  je totiž sezobne a dané dítě už dále nehraje a jde si sednout bokem. Takže kukačka se otočí, děti se plazí, plazí a plazí a až se kukačka otočí zpět, děti se přestanou hýbat a takto pořád dokola, dokud se všechny housenky nedostanou se svou houbou zpět na start a nebo nejsou mimo hru.

Princip hry je podobný jako cukr, káva limonáda. 

 

Stolní hra

Když Vám nevyjde počasí, můžete si zahrát stolní hru - budete potřebovat figurky, kostku a hrací plánek, který si můžete zdarma stáhnout: Herní plán na procházku za houbami

Tento herní plán je ukázkou aktivity, kterou najdete v našem velkém souboru Inspirace od září až do června, tato sada je plná aktivit.

 

Prezentace na houbách

Pokud byste chtěli na houby s dětmi zajít i v zimě či na jaře, můžete s naší prezentací, kde mají děti za úkol počítat, kolik najdou na obrázcích jedlých hřibů - Prezentace na houbách (lze otevřít jen pro čtení).

 

Také se můžete se mrknout na Youtube pohádku o houbaření.

 

Další materiály na téma houby: