Den Země úkoly pro děti na stanoviště

Připravujete v rámci Dne Země pro děti (a rodiče) nějakou vzdělávací akci? Pojďte se inspirovat několika tipy, které najdete v našem článku.

Pro nás byl ve škole každý rok připraven "závod" v terénu. Měli jsme označenou stezku s fáborky, rozdělili jsme se do malých skupinek a dostali záznamovou kartu. Na stezce nás čekalo několik dospěláků s různými úkoly, pokud dospěláků bylo málo, měli jsme stanoviště proložené - úkoly byly na kartách a odpovědi se značily do záznamové karty.

 

Máte raději videa? Mrkni na shrnutí tohoto článku:

 

Pokud připravujete akci jen v rámci 2 dospělých, mrkněte na naše stezky. Jsou samoobslužné a děti si je mohou projít i samy a dospěláci můžou  stát jen na začátku a konci stezky (v případě, že stezku připravíte jako okruh, tak budou stát pouze na jednom místě).

PDF materiál - stezka pro menší děti ke Dni Země vhodná pro děti MŠ Den Země stezka pro větší děti ze základní školy Stezka co naší planetě prospívá a škodí

 

Podobnou akci jsme pak připravovali jako vedoucí pro oddíl, ale měli jsme jednu vychytávku a to tu, že jsme dětem po slnění úkolu dali nápovědu - obrázek, text, předmět,.... Pokud děti splnily všechna stanoviště, získaly tak všechny nápovědi a na konci museli přijít na heslo, díky kterému si vysloužili medaile a nějakou sladkost.

 

Přemýšlíte, jaké heslo využít a jaké nápovědy dětem dát?

Můžete si stáhnout tyto podklady v PDF - Nápověda k heslu OCEÁN

Co v PDF najdete: sůl – oceán je slaný, severka – severní ledový a jižní oceán, obličej, který ukazuje pšš – jako tichý oceán, fotka oceánu z blízka, velryba – žije v oceánu

 

TIPY NA STANOVIŠTĚ:

1. Poznávání stromů

Můžete si v okolí natrhat několik větviček či listů stromů a připravit si kartičky s názvy. Děti v časovém limitu musejí přiřadit správný název k větvičce.

2. Třídění odpadu

Nachystáte si různé druhy odpadků (PET láhev, kousek polystyrenu, noviny, papírovou krabici, ohryzek od jablka, slupky od brambor, lahev od vína, sklenice od přesnídávky, zlomená tužka, řasenky,…….) a nebo si připravte obrázky. Připravte si různé barvy odpadkových košů a děti budou muset správně určit, co patří do jakých košů (časový interval není nutný, ale pokud budou dlouho přemýšlet, hru ukončíme).

Jak správně třídit najdete na 

Pokud se Vám nechtějí chystat podklady, můžete si v PDF pořídit naše kartičky třídíme odpadky.

3. Sbírání žab

Aby to nebylo jen o přemýšlení, ale taky trochu pohybové připravte kýbl a obrázky žabek - počet přizpůsobit množství a věku dětí. (Ideální místo pro tuto aktivitu je u chodníku nebo u nefrekventované cesty. Na jednu stranu chodníku rozmístíme žabky, děti budou mít za úkol je najít, dát do kyblíku a přenést přes cestu, kde je zase vyskládají, jako by to byly skutečné žáby. 

Zároveň se s dětmi pobavte, proč se to dělá: žáby k nakladení vajíček potřebují vodu, proto se z jejich dosavadního působiště vydávají na cestu k vodním plochám, a proto často musejí překročit i frekventované cesty, kde je mohou přejet auta. Na některých místech se při budování silnic na žáby už myslí a vytvoří se jim pod cestou tunel, jinde se k cestám staví fólie a následně se pravidelně chodí žáby posbírat a přenést přes cestu. (Pro přenos žab se používají rukavice.)

TIP. Pokud použijete realistické obrázky žab, mohou děti určovat i jejich názvy.

4. Ohrožené druhy zvířat

Děti dostanou rozstřihané obrázky 3 ohrožených druhů zvířat (1 obrázek cca na 5 dílů) a v časovém intervalu (3 min.) musí kousky roztřídit, poskládat, a pojmenovat zvířata.

Jaká zvířata můžete použít: medvěd hnědý, rosnička zelená, ledňáček říční.

5. Co do lesa nepatří?

Připravíme si předměty a nebo obrázky různých věcí, které v lese najdeme (šiška, krmelec, hřib, květina,...) a které tam nepatří (odpadky).

Děti předměty roztřídí, zároveň budou mít za úkol říct alespoň 3 věci od každého, které se v lese smí dělat a které ne.

 

Potřebujete více stanovišť? I s tiskovými podklady je najdete v našem souboru - Den Země stanoviště.

Den země stanoviště - PDF materiál se všemi tiskovými podklady k stanovištím

 

Na konci můžete dětem připravit nějaké tvoření, nebo si mohou vybarvit medaile - různé medaile zdarma najdete u nás na Pinterstu - Medaile pro děti k vytisknutí.

Dále jim můžete připravit některou z našich her, které jsou tematicky zaměřené na ekologii a oslavu Dne Země.

Hra na trénování třídění odpadků, skvělá aktivita ke Dni Země Den Země hry na trénování enviromentální výchovy Den Země třídíme odpadky se zvířátky kartičky vhodné pro malé děti v MŠ