Hry s tématem čarodějnic

Koncem dubna se budete s dětmi věnovat čarodějnicím? Pojď se inspirovat tímto článkem, ve kterém najdete klasické, známé hry v čarodějnickém duchu.

 

Čarodějnické hry:

  • Chodí čarodějnice / čaroděj okolo
  • Let na koštěti
  • Pamatuj si lektvar
  • Lektvar se vaří,...
  • Honička - na čarodějnici
  • Perníková chaloupka a ježibaba
  • Kdo se ... nechytí, ten se v kámen promění
  • Hry na principu Aktivit 

 

Chodí čarodějnice/čaroděj okolo

Potřeby: čarodějnický klobouk.

Děti si sednou do kruhu, vybereme jednoho dobrovolníka - čarodějnici / čaroděje. Děti v kruhu zavřou oči a čarodějnice / čaroděj si vezme klobouk a chodí kolem dokola. Někomu dá na hlavu klobouk a ten rychle vstane a snaží se chytit čarodějnici / čaroděje. Čarodějnice / čaroděj utíká kolem dokola kruhu a snaží si sednout na volné místo, které uvolnil ten, co dostal klobouk na hlavu. Pokud to stihne, než ho chytí, zůstává sedět a ten, co má klobouk se stává čarodějnicí / čarodějem. Pokud ho však předtím než si sedne chytne, zůstává stále čarodějnicí / čarodějem.

Tip. Hrát můžete i s hůlkou - děti stojí, pak se předkloní a dívají se dolů na zem mezi nohy, až jim tam čarodějnice / čaroděj hodí hůlku, zvednou ji a utíkají.

 

Let na koštěti

Potřeby: košťata, potřeby na vyznačení slalomu.

Děti rozdělíme do menších skupinek, následně vytvoříme slalomy. První v řadě si vezme koště  - "letí" s ním slalom a předá ho dalšímu v řadě, která skupinka je rychlejší, vyhrává.

Měňte způsob letu: pozadu, zboku, poslepu a jeden člen týmu je navigátor (zde nemusí jít slalom), utíkat s koštětem v ruce, utíkat s koštětem nad hlavou.

Děti v týmech vytvoří ještě dvojice a můžete vyzkoušet i různé závody ve dvojicích: sednou si oba na koště a "letí", chytnou koště z každé strany a společně utíkají, každý se drží jednoho konce koštěte a jeden je slepý, druhý vede, oba se chytnou koštěte a zvednou ho nad hlavu.

Pokud byste chtěli i jiné hrátky s koštětem, mrkněte na naše materiály:

Kartičky s úkoly pro děti s čarodějnickým tématem vhodné na Filipojakubskou noc nebo na akci pálení čarodějnic   Stezka čarodějnice - kombinace úkolů kdy děti cvičí s koštětem a plní vědomostní úkoly

 

Pamatuj si lektvar

Na jednu stranu místnosti dáme seznam všeho, co je potřeba na lektvar. Děti rozdělíme do skupinek a každé skupince dáme papír a tužku. Skupinka s papírem a tužkou si stoupnou na druhou stranu místnosti než je seznam. Děti poté vybíhají po jednom, snaží se zapamatovat si co nejvíce věcí ze seznamu a pak se vrátí ke skupince a každý si zapíše, co si pamatuje. Následně vyběhne další a znovu si zapamatuje co nejvíce.

Takto postupně děti přepíší celý seznam potřeb na lektvar, která skupinka to bude mít  jako první správně, vyhrává. (Pokud skupinka ukáže seznam s nějakou chybou, mohou mít penalizaci a všichni musí udělat 10 dřepů, pak teprve mohou pokračovat a opravit seznam.)

Seznam s ingrediencemi si můžete stáhnout v PDF zde, je tam několik obtížností - Seznam ingrediencí do lektvarů

 

Lektvar se vaří,...

Potřeby: míč.

Hra na principu retro hry "Polívka se vaří, ...". Děti si stoupnou do kruhu a doprostřed se položí míč. Jeden dobrovolník, může stát taky v kruhu společně s dětmi, začne čarovat a řekne např. větu Lektvar se vaří, v kotlíku to bublá, tento lektvar bude pro Elu. Ela rychle běží do středu kruhu pro balón a až ho chytne zakřičí stop. Ostatní děti mezi tím utíkaly co nejrychleji pryč a když Ela řekla stop, tak se děti zastaví a stojí na místě. Ela se snaží někoho vybít míčem, má jeden pokus. Pokud se jí to nepodaří, čaruje další lektvar, pokud se jí podaří někoho trefit, dotyčný čaruje lektvar.

Tip. Větší děti mohou si k tomu můžou ještě přidat, jaký lektvar vaří. Jen děti upozorněte, ať to nejsou žádné škaredé věci. Příklad: Lektvar na neviditelnost se vaří, v kotlíku to bublá, tento lektvar bude pro Jakuba. 

 

Honička - na čarodějnici

Zlá čarodějnice honí hodné čaroděje a když nějakého chytí, ten si dřepne a promění se v kámen. Ze zakletí ho muže osvobodit jiný hodný kouzelník, kterým nad ním zakouzlí rukama a řekne nějaké zaklínadlo, např. čáry máry fuk. Zlou čarodějnici v určitých intervalech střídáme.

 

Perníková chaloupka a Ježibaba

Na tuto hru si připravte nějakou sladkou drobnost, ideálně perníček, nebo můžete i omalovánku perníku, který si pak děti po hře vymalují - jeden si můžete stáhnout zde - Pinterest omalovánka perník. Vedoucí se promění v Ježibabu a sedne si s dobrotami na jednu stranu místnosti, děti si stoupnou na druhou stranu, potom mají za úkol jít k Ježibabě a ukradnout jí dobrotu. Ale není to úplně jednoduché - Ježibaba je nemůže vidět, jak se hýbou, jinak je vrátí zpět na start. Ježibaba je stará, a tak si často podřimuje a v tu chvíli, kdy Ježibaba spí, děti mohou potichu jít směrem k dobrotám. Ve chvíli, kdy se Ježibaba vzbudí, děti musí zůstat nehybně stát, pokud uvidí někoho se hýbat, pošle ho zpět na start. Pozor - děti se musí dostat tam i zpět. Pokud jsou přistiženi při cestě zpět i s dobrotou, dobrotu vrátí zpět Ježibabě a jdou znovu.

 

Kdo se ... nechytí, ten se v kámen promění

Tato hra je na principu hry Čáp, ztratil čepičku. Určíme čaroděje (dospěláka) a ten bude říkat zaklínadlo: Kdo se ..... nechytí, ten se v kámen promění. Místo teček dosaďte libovolnou věc či barvu. Např. Kdo se zelené nechytí, ten se v kámen promění. A ten, kdo se nechytne zelené, tak se v kámen promění - dřepne si a je mimo hru. Pak čaroděj čaruje dál.

Tip. V kámen se může každé kolo proměnit i dítě, které se určeného předmětu dotkne jako poslední, tato hra je super pro větší děti a je o něco více akční.

 

Hry na principu Aktivit 

Připravte si kartičky s čarodějnickými předměty a využijete je na hry aktivity. Předem se dohodněte, kterou variantu budete hrát, jestli děti předměty na kartičkách budou malovat, popisovat slovy a nebo napodobovat pantomimou. Dobrovolník si vylosuje kartičku a ostatní dle jeho kresby / popisu / pantomimy hádají, co na kartičce má, kdo to uhodne, jde si pro kartičku.

Můžete si stáhnout kartičky ve formátu PDF - Kartičky s čarodějnickými předměty.

Tip. Kartičky můžete využít na vícero způsobů - vytiskněte si je 2x a získáte pexeso, můžete je schovat po místnosti a děti hledat a pak získávat body,.....

 

Všechny čarodějnické materiály najdete v kategorii Halloween a čarodějnice

Čarodějnické stanoviště - úkoly vhodné pro akci pálení čarodějnic  Čarodějnická bojovka pro děti v MŠ  Čarodějnické kreativní omalovánky, které si děti dokreslí a následně vymalují