Hrajeme si se značkami

V tomto článku najdete tipy, jak zábavně učit děti dopravní značky a ZDARMA si můžete stáhnou 36 kartiček dopravních značek.

 

Stáhnout kartičky můžete ZDE.

 

Soubor doporučuji vytisknout 2x. Pokud nepotřebujete velké karty, můžete vytisknout 2 strany na 1 A4 a ušetřit tisk. Pro delší životnost kartiček doporučuji zalaminovat, či alespoň podlepit tvrdým papírem.

 

Pexeso a třísložkové karty

Karty lze využít jako klasické pexeso nebo jako třísložkové karty.

Pexeso - běhačka

Kartičky rozdělíme na dvě sady kartiček. Obrázky rozmístíme na podlaze obrázkem dolů (menší děti mohu mít obrázkem nahoru) a vedoucí / učitel rozdá každému dítěti jednu kartičku ze druhé půlky. Děti se rozprchnou do prostoru a hledají správnou dvojici. Když ji najdou, vezmou ji k vedoucímu / učiteli na kontrolu. Pokud dítě našlo správně, vedoucí / učitel mu dá další kartičku a hráč jde hledat další. Hra končí, když se rozeberou všechny kartičky na zemi. Vyhrává ten, kdo má nejvíce kartiček.

Tip1: Kartičky můžeme po místnosti různě schovat a děti je budou muset hledat.

Tip2: Hra lze hrát i venku na hřišti nebo na louce.

 

Kimova hra

Na stůl položíme několik kartiček (dle věku dětí určíme počet) a zakryjeme je šátkem. Zavoláme děti a odhalíme kartičky. Necháme děti, aby si je zapamatovaly a znovu zakryjeme. Děti mají za úkol napsat co nejvíce názvů si pamatují.

Varianta pro menší děti: Na stůl do řady položíme 3 - 5 karet. Děti mají za úkol si zapamatovat značky i pořadí. Poté karty zakryjeme a dětem dáme hromádku značek, ze kterých vyberou ty, co byly v řadě a následně je správně po paměti poskládají do řady.

 

TIP. Krásně zpracovaná stránka na téma dopravní výchova vhodná pro děti https://www.bezpecnecesty.cz/cz/autoskola/dopravni-znacky

 

Super způsob jak si s dětmi zábavně ověřit jejich znalosti jsou i tyto stezky a nebo můžete využít pracovních listů s tématem IZS:

PDF stezka vhodná pro dopravní výchovu dětí Stezka bezpečnost s prvky dopravní i enviromentální výchovy vhodná pro děti  Pracovní listy povolání IZS - hasiči, policie, záchranáři PDF listy pro děti