Hry s vánoční tématikou

 
Vánoce tu máme co by dup  a tak jsem vytvořila článek s oblíbenými hrami, které jsem ozvláštnila o vánoční tematiku. 
Tento rok to s vánočními schůzkami a přespávačkami vypadá všelijak, můžete však využít mých stezek - Zimní a Vánoční stezka a připravit je dětem. Dají se použít kolem klubovny, v lese či parku a na závěr pro ně můžete někde schovat malou drobnost jako dáreček.
 
 

Hledej kaprovy šupiny

  • Potřeby: papírový kapr a šupiny, lepidlo
 
Předem si nachystáme papírového kapra a šupiny různých barev - každá barva bude mít jinou hodnotu.
 
Hnědá- 1 bod
Zelená - 3 bod
Oranžová - 5 bodů
Žlutá- 10 bodů
 
Než děti zavoláme, do místnosti schováme šupiny. Podle barvy šupin určíme náročnost schovky. Poté si děti rozdělíme do skupin a každé skupině dáme kapříka a lepidlo. Děti na povel začnou hledat šupiny. Když nějakou najdou, zanesou ji ke kaprovi a nalepí ji. Děti můžou nosit pouze po jedné šupině. Po určitém čase hru ukončíme a děti si spočítají body - dle barvy a počtu šupin. Která skupina bude mít více bodů, vyhrála.

Zde si můžete stáhnout podklady pro tisk kapra
 
 

Co je to za dárek?

  • Potřeby: krabice, mašle, různé předměty v tašce (propiska, ponožky, příbor, kniha,...) tužky, papíry
 
Děti si rozdělíme do skupinek, nebo je necháme jako jednotlivce. Poté jim rozdáme papíry a tužky.
Do krabice dáme nějaký předmět, který máme v tašce, a zavážeme ho mašlí. Potom ho dáme dětem, aby s ním zatřepaly a zkusily hádat, co to může být za dárek. Svůj tip si každý napíše na papír. Až budou mít všichni své tipy napsané, může se dárek rozbalit a podívat se, co v něm je. Kdo dárek uhodl, napíše si bod. Potom vedoucí opět nenápadně něco zabalí do krabice a dá ji dětem. Postup se pak opakuje několik kol. Na závěr se sečtou body a kdo má nejvíce, vyhrál.
Předměty v krabici by neměly být křehké a předem si zkuste, jestli se daný předmět vleze do krabice.
 
 
 

Čí je to dopis Ježíškovi?

  • Potřeby: papíry a výtvarné potřeby
 
Dětem dáme za úkol, aby namalovaly jeden dárek, který chtějí nejvíce dostat od Ježíška. Ale pozor, nikdo nesmí vidět, co děti kreslí. Až to budou mít hotové, 2x papír přehnou a zanesou ho vedoucímu. Potom se výtvory ukáží navzájem a hádá se, čí je to dopis pro Ježíška.
 
 
 

Nazdob vánoční stromeček

  • Potřeby: hvězdičky nebo kolečka na lepícím papíře, stopky, šátek
 
Dobrovolníkovi (vedoucímu) zavážeme oči. Stane se z něj strom - nohy má stále na jednom místě, jinak se může hýbat, jak chce. Dětem rozdáme stejný počet samolepek (cca 4 - 6), ty představují ozdoby na stromeček.
Děti se snaží nalepit na strom co nejvíce samolepek, ale strom se hýbe a když někoho chytne, dotyčný musí jít stranou a udělat 10 pěkných dřepů. Strom může nálepky ze sebe klidně i setřást, ale nesmí k tomu používat ruce. Samolepky můžou děti klidně vzít i ze země a nalepit znovu. Po uplynutí časového limitu (cca 3 minuty) zastavíme hru a spočítáme, kolik nálepek na stromu zůstalo. Tato hra by měla probíhat v tichosti. 
 
Tip1: Při velkém počtu dětí vytvořte družstva - každý zdobí svůj stromeček.
Tip2: Lze hrát i jako soutěž, kdy si děti napíší na nálepky iniciály (obrázek), a pak lze určit, kdo ozdobil stromeček nejvíce.
 
 
 

Paní máma a cukroví

  • Potřeby: cukroví
 
Děti jsou na jedné straně místnosti a na druhé straně je talířek s cukrovím. Děti mají za úkol se dostat k talířku a sníst jeden kousek cukroví.
Jenže je v prostoru paní máma, která cukroví hlídá, aby zbylo až do Vánoc, ale už je trochu slepá, a tak vidí jen osoby které se hýbou. 
Děti tedy musí jít velmi opatrně! Tak, aby je paní máma neviděla se hýbat. Pokud někoho uvidí, vrátí ho zpět na začátek, a tam musí za trest udělat nějaký úkol - např.10 kliků.
 
Pokud chceme udělat hru delší, děti budou mít za úkol vzít si cukroví z talířku a vrátit se zpět do bezpečí (kde začínaly) a až tam si svůj kousek cukroví smí sníst.
 
Můžete využít i těchto materiálů:
 

Zimní a vánoční stezka

 

Kvíz pyramida 3 kola Vánoce a zima

 

Vánoční pracovní listy