Tipy a triky pro rodiče - jak začít připravovat dětem bojovky

Máte pocit, že nejste vyloženě typ na blbnutí s dětmi a že je dostatečně nenadchnete? Ptáte se, proč dětem připravovat bojovky, stezky, šipkované apod.? Tak čtěte dál a dozvíte se více.

Jsem máma 3 kluků, dlouholetá vedoucí různých kroužku a táborů a jsem v "blbnutí" s dětmi kovaná, ale mám kolem sebe spoustu maminek a tatínků, kteří to mají jinak, mají pocit že oni to neumí a nebo jim to prostě nejde.

Chci v první řadě říci, že člověk by se do toho vyloženě neměl nutit. Protože ve chvíli, kdy to děláte na sílu, tak to děti vycítí a má to bohužel přesně opačný efekt, než byste chtěli. Na druhou stranu, pokud cítíte, že Vás to láká, ale nevíte, jak na to, to je věc druhá. V tom případě zkuste přemoci ten pocit v sobě a zkusit to.

Jak začít s bojovkami pro děti?

Pokud se cítíte opravdu za velkou hranicí své komfortní zóny, zkuste pro začátek něco jednoduššího, při čem nebudete muset ze sebe dělat "šaška". Ideální na to jsou naše stezky "Hledáme...", jsou vhodné pro nejmenší děti a princip je velmi jednoduchý. Připravíte někde po okolí stezku z kartiček a fáborků, a pak dětem rozdáte kartičky pro zaznamenávání. Děti pak jdou po stezce, hledají kartičky a zaznačí vše, co najdou. To je pro Vás brknkačka, ne?
A jak děti motivovat? Sami nejlépe víte, co vaši miláčci milují. V letních dnech to může být třeba zmrzlina a když je chladněji, tak nějaká sladkost.

Nebo nemusíte tvořit stezku, stačí kartičky schovat na zahradě a děti se pustí do hledání úplně sami.

Pohádková hledací stezka, super aktivity pro děti na ven  Super zábava pro děti - dinosauří bojovka ve formátu PDF Stezka odvahy - noční bojovka pro děti

 

Jak připravit šipkovanou?

Dalším krokem a skvělou jednoduchou bojovkou je šipkovaná, stopovaná.

K ní Vám můžu doporučit naše úkolové kartičky.

Vyznačíte start a následně pomocí šipek, které vytváříte z různých dostupných materiálů, vytvoříte stezku. Kromě šipek také vytvoříte obálky a vždy kolem obálky schováte kartičku, na které bude nějaký úkol. Děti jdou po cestě a když narazí na znak obálky, hledají kartičku s úkolem, až ho najdou, splní ho a jdou podle šipek dál. Takto pokračují, plní úkoly až dorazí do cíle, kde je schovaný poklad.

Pro lepší představu můžete mrknout i na video:

 

Znáte naše stezky?

Na podobném principu fungují i naše stezky. Vytvoříte fáborkovou cestu, na které umístíte karty. Na našich kartách mají děti luštící část, ze které vznikne na konci stezky tajenka, a nějaký úkol - většinou pohybový. Když děti dorazí na konec stezky a mají správnou tajenku, mohou získat indicií, kde hledat poklad.

Mezi oblíbené patří tyto stezky:

 Pohádkový les stezka, pro děti na dětskou oslavu  Stezka cvičíme se zvířátky vhodná pro děti od 3 let  Stezka na oslavu příšerková stezka vhodná pro děti od 3 let

A hurá jde se na bojovku...

Pokud už jste vše jednoduché vyzkoušeli a chcete zkusit něco "složitějšího", pojďte rovnou na bojovky.
Jsou fakt super, ale je potřeba si na ně vždy pár věcí připravit - něco vystřihnout, něco drobného vyrobit. Určitě nic nepokazíte nějakým kostýmem a řekla bych, pokud vy tomu dáte to správné nadšení, děti budou nadšené též. U naší dinosauří bojovky mi přijde moc fajn, když úkoly plníte s dětmi. Nebo v naší indiánské bojovce si zahrajete na šamana, který úkoly zadává. Zážitek dětí se stonásobně umocní, pokud se do hry s nadšením zapojíte taky.

 Dinosauří bojovka pro děti vhodná na oslavu či pobyt na chalupě   Indiánská bojovka skvělá letní aktivity pro děti   Bojovka pro malé princi a princezny, vhodné na dětskou oslavu

Starší děti zaujmete spíše únikovkou

Máte už starší děti (3 - 6. třída)? S takovou se jim zavděčit už nemusíte, zkuste raději únikovku. A o co to v té únikovce jde? Jde o sérii šifer, které děti musí vyluštit, aby se dostaly z uzavřené místnosti a je s tím spojený nějaký příběh. Například v naší pohádkové únikovce děti uvězní zlá čarodějnice na hradě a dostat se z něj mohou jen v případě, že vyluští kouzlo neviditelnosti a nenápadně z hradu uniknou.
Pokud jste už únikovku někdy absolvovali, asi si kladete otázku: Zvládnu ji připravit? Ta příprava musí být náročná a nejsem zrovna znalec šifer. S našimi únikovkami se bát nemusíte, všechny šifry se snažím podrobně vysvětlit v popise (některé najdete i na YouTube) a kdyby Vám náhodou nějaká nešla vyluštit, neváhejte nám napsat na e-mail a my se ji pokusíme vysvětlit ještě trochu jinak.
A délka přípravy? Záleží, jak dlouho budete studovat jednotlivé šifry a než pochopíte, jak je luštit, ale cca 30-60 minut.

Pohádková únikovka - vhodná šifrovací bojovka pro děti únikovka pro děti - šifrovaná bojovka, která je vhodná pro děti od 3.třídy   vesmírná únikovka pro děti - šifrovací bojovka pro všechny malé kosmonauty

A teď odpověď na velmi podstatnou otázku - Proč?

Proč dětem chystat bojovky, šipkované, stezky atd.?

  • rozvíjíte dětské myšlení, nebo jiné do dovednosti,
  • jsou skvělým nástrojem pro učení či opakování některých znalostí,
  • práce ve skupině,
  • rozvoj kreativity,

.....ale tohle už určitě všechno znáte.


Já mám pro Vás svůj poznatek, který už jen tak všude nenajdete a to ten, že děti si velmi rychle principy těchto her osvojí a pak už si samy  podobné hry připravují. A pro mě jako mámu, je úplně k nezaplacení pár minut, kdy si děti vytváří smysluplný a hodnotný program úplně samy.

A to ať si dám v klidu kávu a nebo jen tak si po náročném dni odpočinu. (Ale já to stejně dlouho nevydržím, pak jim s tím jdu většinou pomoct :-) - protože mě to prostě ohromně baví ten proces jejich tvorby).

Nevěříte? Mrkněte na naše video, kde ukazuji, jak si moji kluci připravili dinosauří bojovku doma, když jsme kvůli neštovicím nemohli několik týdnů ven: