Tipy na karneval pro děti

Děláte karneval pro děti už několikátým rokem a přemýšlíte, jak ho letos oživit?
Přečtěte si článek s různými tipy a najděte si to své. Najdete zde tipy, jak pro velké karnevaly, tak i pro ty menší - vesnické.

 

Čtení Vás nebaví? Mrkněte na souhrn informací z tohoto článku v tomto videu

 

Téma


Můžete karnevalu dát nějaké téma - Bál princů a princezen, Klaunská show, Indiánské dobrodružství, Pirátská párty, Cirkus aj.

Tip. Pokud se nechcete pouštět do žádných složitých příprav, doporučuji klaunské téma. K výzdobě využijete klasickou karnevalovou výzdobu - balónky, různé papírové ozdoby, které seženete ve větším papírnictví apod.
Co se týče kostýmů, stačí barevné oblečení, pořídit barevné paruky, popřípadě nosy (ale na ty pozor - některé děti se jich bojí).

 

Příběh

Aby byl karneval pro děti záživnější, připravte si jednoduchý příběh, který bude celý karneval provázet. Nemusí to být nic složitého - u klaunského tématu Vám bude stačit jen úvodní scénka - získáte si tím pozornost dětí a můžete je pěkně zapojit.

Tip. Scénář scénky pro klaunské téma:

Dva klauni jedou na odrážedle a omylem do sebe narazí. Začnou se hádat a svalovat vinu jeden na druhého a nakonec se naštvaně k sobě otočí zády a trucují. Přijde třetí klaun a zeptá se, co se tady stalo a ti dva spustí jeden přes druhého. Ten třetí řekne, že to stačí a pak se zeptá dětí, jak by to vyřešily a jestli se jim taky stalo někdy něco podobného a jestli by se klauni měli usmířit.

 

Hry

To je základ! Správně zvolené hry jsou opravdu důležité. Zvažte počet a věk dětí, který očekáváte a nebojte se plán případně trochu pozměnit, pokud zjistíte, že převládá jiná věková kategorie, než jste předpokládali - i to se může někdy stát. Pokud pořádáte velký karneval, doporučuji se vyhnout hrám, kde děti čekají až na ně přijde řada anebo vytvořte tak malé skupinky, aby děti v řadě stály jen chvilku. Jen si to sami představte, pořád stát v řadě, pak si něco zahrát a pak zase stát dlouho dobu v řadě - to by ani mě nebavilo :). 

Hry na karneval k vytisknutí si můžete ZDARMA stáhnout tady - KARNEVALOVÁ INSPIRACE.

Tip. Doporučuji mít nějaké hry v záloze a připravit si více rekvizit, i když je pak nevyužijete. Je stále lepší nějakou hru neudělat, než stát a přemýšlet, co s dětmi ještě podniknout.

 

Zapojte rodiče 

Do některých her zapojte i rodiče - tipy najdete v karnevalové inspiraci výše.

Tip. Mnozí rodiče se budou zdráhat zapojit, proto to můžete udělat tajně - zavolejte si děti k sobě a "pošeptejte" jim, že mají tuze důležitý úkol, a to vzít někoho ze svého doprovodu za ruku a přivést ho na parket.

 

Hrací koutek

Některé děti nevyhledávají příliš velký kolektiv, proto pokud pořádáte velké karnevaly, je super mít někde bokem připravené různé úkoly, které si děti mohou splnit a získat nějakou odměnu. Týká se to jak těch nejmenších dětí, které se nehnou od maminek, tak i těch starších, které tančení a dělání "blbin" už tak nebaví, ale šly na karneval, protože mají mladší sourozence.

Tip. A co by to mohlo být? Omalovánky, křížovka, malé pexeso, stavění z kostek, malá trampolína, aj.

Můžete využít i naše karnevalové úkolové kartičky - jsou barevně rozděleny pro menší a větší děti. Ideální materiál i pro karneval v MŠ.

A nebo naše karnevalové pracovní listy.

 

Vystoupení

Pokud máte možnost, prokládejte karneval nějakými hosty, děti si trochu odpočinou, napijí se a vlastně i vy budete mít chvilku na doladění nějakých věcí a dobití energie. Ideální jsou kouzelníci, bublinkové show, a pak samozřejmě vystoupení vašich dětí (tanec, zpěv, báseň,...).

 

Originální pozvánka

Pokud máte chuť, vytvořte před karnevalem stezku s tajenkou, a pokud děti donesou na karneval správnou tajenku, mohou získat slevu na vstupné, nebo třeba medaili - to už záleží na vás. Můžete tak stezku využít jako propagaci karnevalu.

Použít můžete některou z našich stezek (licence pro veřejnost). Máme i jednu klaunskou.

 

 

Tanečky

Byla jsem na několika karnevalech a spoustu těchto tipů mám díky spolupráci s SVČ TYMY Holešov. Karnevaly mají vždy krásně připravené, promyšlené a organizované.

Chtěla bych tu sdílet pár tanečků, které využíváme jak na táborech, tak právě i na karnevalech. Naučit se je můžete tady.

 

Tvoření klaun

Zbyly Vám konfety z karnevalu - použijte je na tvoření! 
 
Podkladový papír (doporučuji A3) můžete ozdobit jakoukoli technikou - my použili houbičku a tempery.
Na hlavu klauna využijte šablonu, nebo si ho děti mohou z papíru vytvořit samy.
Pak stačí nalepit šablonu a vlasy na suchý podklad a máme hotovo.
Tip. Než začnete s vyráběním, udělejte si z konfet srandovní účesy.

 

 

Chcete děti dostat do karnevalové nálady?

Využijte naší sady her karneval.

 

Všechny naše karnevalové materiály najdete v kategorii Karneval.