5 zdravých svačinek pro děti na výlety

Školní výlety jsou tu a ty letní s rodinou se rychle blíží. Jednou z nejdůležitějších věcí, které nesmíte zapomenout dát do batůžku, je super svačinka, která bude pro děti výživná a dodá jim potřebnou energii.

 

Proto jsem se obrátila na výživovou poradkyni Zuzku Novotnou, která nám prozradí své tipy.

Na výletech si vychutnáme nejen okolí, přírodu a zážitky, ale také jídlo, které si připravíme. Svačinky by měly být jednoduché a lehce stravitelné. Budeme provozovat fyzickou aktivitu a těžká jídla by nám neudělala dobře.

Obložené pečivo

Je asi nejznámější druh svačiny a je velice oblíbené jak u dospělých, tak i dětí. Různé varianty, které máme rádi, připravíme velmi snadně. Pro děti bych vybrala vícezrnné pečivo (semínka obsahují zdravé tuky), namazala žervé, položila dva až tři plátky kvalitní šunky (obsah masa 90% a více) a na barevnost přidala červenou papriku a kousek ledového salátu, případně svěžest dodají i klíčky mungo fazolek, čočky, hrášku, ředkvičky.

 

Tortilla s opečeným masem

Tato známá rolka je na výlety ideální. Smotáte do ní kousky masa (které třeba zbyly z předchozího dne) a na nudličky nakrájenou zeleninu. Jako dresink skvěle funguje jogurt s bylinkami, nastrouhanou kyselou okurkou a cibulí (její ostrost se za pár hodin ztratí, pochutnají si tedy i děti).

 

Buchty a bábovky

Jsou sladkou variantou, která vydrží i v teplejším počasí. Doporučuji je dát do krabičky, aby se v batůžku nerozmačkaly, a pokud přidáte rovnou do těsta ovoce, budou ještě výživnější. Navíc tím v mnoha případech nahradíte část mouky. Mezi oblíbené recepty patří s banány, jablky, švestkami. Můžete spotřebovat i zavařeninu nebo mražené zásoby.

Buchty by měly být z celozrnné mouky, pokud její chuť nemáte rádi, dejte jí tam aspoň z části. Každé zlepšení se počítá. Na chuti to nebude znát, ale na energii ano.

Nedoporučuji různé polevy, které v teple povolí a zašpiní ruce i pusu. Navíc málokteré jsou z výživového hlediska vhodné, spíše se jedná o směs tuků a cukru.

Domácí pribináček

Může sloužit jako dezert po obědě nebo lehčí dopolední svačina. Základ je z vaničky polotučného tvarohu, kterou smícháme s ušlehanou smetanou (31 - 33 %). Rozdělíme do krabiček a přidáme něco na ozdobení a doslazení. Doporučuju čerstvé ovoce, nastrouhanou hořkou nebo mléčnou čokoládu, kousek piškotu, oříšky, lupínky kokosu, brusinky, domácí marmeládu. Nezapomeňte si přibalit lžičku.

 

Ovoce a zeleninu

Tohle je velmi oblíbená varianta svačinky, kterou můžete nakombinovat dle vašich chutí a preferencí. Ráda bych zmínila, že je potřeba každý kus důkladně omýt (nebo nechat cca 20 minut odpočinout v lázni z vody a trochy octa - rozpouští povrchové zbytky vosků a nečistot). Druhy, které to umožňují, konzumujte i se slupkou. Ta totiž obsahuje vlákninu, kterou ocení střevní mikrobiom, udržuje hladinu krevního cukru a váže na sebe odpadní látky, které vznikají při trávení. Druhy jako meloun, jahody, ananas nebo pithaya obsahují hodně vody a můžeme tak mírně doplnit pitný režim.

Ovšem i zde platí - všeho s mírou. Dvě až tři porce ovoce a zeleniny denně stačí.

Oblíbené jsou různé smoothie a kapsičky. Zde bych ráda upozornila na množství, jeden shake se kaloricky může rovnat i obědu. 

 

Sušené maso

Skvěle funguje jako nouzovka, když už je vše snězeno. V batohu nezabere takřka žádné místo. Na trhu najdeme krůtí, kuřecí, hovězí i vepřové a mnoho variant příchutí. Dětem samozřejmě vybereme přírodní. Možná je zároveň i zabaví než ho požvýkají a rodiče si užijí pár minut ticha 🙂.

 

Tip. při konzumaci svačinek bych dbala i na to, abyste snědli první ty potraviny, které se dříve zkazí (tortilla s dresingem, pribináček), obzvlášť pokud je teplejší počasí. Nebo se těmto svačinkám úplně vyhněte a nechte je na podzimní výlety.

 

Moc děkuji Zuzce za její tipy, a pokud se chcete o zdravém stravování dozvědět více, mrkněte na její web www.zuzkanovotna.cz 

 

Slýcháte často na výletě už po 100 metrech: "Mě už bolí nohy."

Naše kartičky cvičíme s .... by Vám s tím mohly pomoci. Máme 3 témata pohádky, zvířata a povolání.

Kartičky cvičíme se zvířaty ideální aktivity na výlet s dětmi

Hledáte další tipy, jak zabavit děti na výletě? Máme skvělý článek s 10 tipy na Aktivity na túry